Nastavljen štrajk u Fijat plastiku

0
17
Nastavljen štrajk u Fijat plastiku
Foto: BBC
Generalni štrajk u Fijat plastiku, zbog smanjenja zarada, nastavlja se jer nije postignut dogovor predstavnika Štrajkačkog odbora i kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA).

Bojan Božović iz Štrajkačkog odbora rekao je Agenciji Beta da predstavnik FCA nije na današnjim pregovorima izneo nikakvu ponudu na zahteve štrajkača.

“Čuli smo da postoje neka moguća rešenja, ali da oni čekaju na odgovor iz Italije, iz ‘centrale’, odnosno iz firme Stellantis”, rekao je Božović.

On je rekao da su pregovori bili neuspešni i da zbog toga ostaje na snazi odluka o generalnom štrajku u Fijat plastiku. Zbog pregovora, a kao gest dobre volje, radnici nisu štrajkovali dva dana.

Božović je rekao da radnici neće odustati od zahteva da im se zarade ne umanjuju odnosno da se regres vrati na iznos od pre 1. januara, a da za plaćeno odsustvo dobijaju 65 umesto sadašnjih 60 odsto.

Prema Božovićevim rečima sestrinska kompanija FCA otkazala je proizvodnju fijata 500L do daljnjeg. Obustavom proizvodnje u obe smene u Fijat plastiku svakoga dana FCA ostaje bez 360 do 400 branika za 500L.

Neustavan Kolektivni ugovor

U Štrajkačkom odboru su ponovili da su radnici Fijat plastika kažnjeni umanjenjem zarada, pošto je njihov Samostalni sindikat odbio da potpiše nezakonit i neustavan Kolektivni ugovor pošto nije hteo da se odrekne prava na štrajk.

Božović je napomenuo da je takav Kolektivni ugovor ranije već potpisao Samostalni sindikat Fijatove fabrike u Kragujevcu.

On kaže da je tekst tog ugovora procureo u javnost, i dokaz je da se Samostalni sindikat u FCA odrekao prava na štrajk, pod pretnjom da će ,u suprotnom, radnici ostati na minimalcu i bez bonusa, a sindikalci bez “privilegija” i vraćeni na proizvodnu traku.

Naslov: Redakcija

Izvor: BIZLife