nedelja, 12. nov 2023.
Home Pravo Blog Najstariji prigovor na svetu

Najstariji prigovor na svetu

0
Najstariji prigovor na svetu

Ploča Ea-nasiru je glinena ploča iz drevnog Vavilona napisana 1750. godine pre nove ere. To je prigovor trgovcu po imenu Ea-nasir od kupca po imenu Nanni. Napisana je na akadskom klinastom pismu i smatra se najstarijim poznatim pisanim prigovorom na svetu. Trenutno se čuva u Britanskom muzeju.

ilustracija enterijera Ea-nasirove kuće

Ea-nasir je putovao u Persijski zaliv kako bi kupio bakar i po povratku ga prodavao u Mesopotamiji. Jednom posebnom prilikom dogovorio se da proda bakarne ploče Nanniju. Nanni je poslao svog slugu sa novcem da realizuje transakciju. Bakar je bio ispod zadovoljavajućeg standarda i nije prihvaćen. Kao odgovor na to, Nanni je sastavio pismo koje se dostavilo Ea-nasiru. U njemu je sadržan prigovor Ea-nasiru o dostavi bakra pogrešne klase, kao i problemi vezani za drugu dostavu. Takođe, imao je i pritužbu kako je njegov sluga (koji je obavljao transakciju) bio tretiran neprimereno. Istakao je da, u trenutku pisanja, nije prihvatio bakar ali je platio ugovorenu cenu.

Ploča je 11,6cm visoka, 5cm široka, 2,6cm debela i blago oštećena. Ploču je otkrio i pribavio Sir Leonard Woolley, vodeći zajedničku ekspediciju sa Univerzitetom u Pensilvaniji i Britanskim muzejom u sumerskom gradu Ur.

Druge ploče su pronađene u ruševinama za koje se veruje da su nekada bile Ea-nasirovo mesto stanovanja. One uključuju pismo od čoveka po imenu Arbituram koji se žalio da još uvek nije dobio bakar, dok u drugom pismu od Imgur-sina piše kako je umoran od primanja lošeg bakra.

Može se zaključiti da je Ea-nasir bio jedan od prvih poznatih loših biznismena.

Autor teksta: Nenad Spasojević