sreda, 10. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Najnovije epidemiološke mere

Najnovije epidemiološke mere

0
Najnovije epidemiološke mere
Foto: Hackensack Meridian Health

Krizni štab za borbu protiv korona virusa usvojio je danas nove, oštrije mere, a to je da se većina delatnosti zatvara od srede do ponedeljka.

To je upravo saopštila premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba koja je upravo održana u Palati Srbija

Ona je rekla i da neće biti uveden policijski čas, kao i da će se od ponedeljka znati da li se ove nove mere produžuju ili ne.

Kako je istakla, i dalje sve zavisi od nas, odnosno od toga koliko poštujemo mere.

Prma njenim rečima, očekuje se da uskoro i vakcinacija da rezultate, mada, kaže, nećemo još skoro proglasiti pobedu. Ona je apelovala na građane da se vakcinišu.

– Između 10.000 i 12.000 ljudi dnevno se prijavi za vakcinaciju, ali imamo i punktove gde se imunizacija sprovodi bez zakazivanja – rekla je Brnabić.

Kako smo prvi preneli, od sutra počinju da važe one mere koje su inače važile proteklog “zaključanog” vikenda, a to je da ne radi ništa osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi.

Prošlog vikenda važile su ove mere:

  • Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, kafići, restorani, tržni centri i sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti)
  • Zatvaraju se kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, sportski objekti…
  • Zatvaraju se šalteri prodaje hrane u restoranima, kao i šalteri prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima

Šta je radilo:

  • Ograničenje se ne odnosi na apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije.
  • Mogu da rade trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda
  • Mogu da rade samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat (odnosno kiosci i trafike)
  • Dozvoljen je rad i objektima i radnjama u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji
  • Radiće i benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva
  • Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja radiće isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu
  • Ograničenje se ne odnosi na sportske objekte za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Lekari nedeljama upozoravaju da je broj zaraženih u porastu, da se broj pacijenata u bolnicama iz dana u dan povećava i da nema drugog načina da se ovaj rast zaustavi osim da se uvedu rigoronije mere.

Oko 9.30 časova očekuje se obraćanje epidemiologa dr Predraga Kona koji je juče naglasio da medicinski deo Kriznog štaba ne može da odstupi od svojih pozicija.

– Jedine mere kakve mogu da pomognu jesu mere koje smo imali preko vikenda. Sve bi trebalo da bude zatvoreno osim radnji za hranu, pumpi i apoteka. Minimum 14 dana da bi došlo do smirivanja virusa – rekao je dr Kon.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic