Mlekomat u Čajetini

0
143
Mlekomat u Čajetini
Foto: Užice

Posle najduže gondole na svetu, opština Čajetina je ponovo postavila rekord. U ulici Aleksandra Karađorđevića u Čajetini je počeo sa radom prvi mlekomat u Srbiji.

Poljoprivrednik Milovan Ninčić iz Branežaca je uspeo da realizuje ideju da građanima Čajetine ponudi punomasno mleko iz mlekomata.

Ovakvi uređaji nisu retkost u Evropi, samo ih u Italiji ima više od 2.000, ali ih u Srbiji do sada nije bilo. Uređaj je uvezen iz Italije i ima kapacitet do 100 litara mleka.

Kupci mogu da odaberu da li će litar ili dva, a cena je 80 dinara po litru. Mleko se toči u staklene flaše sa širokim grlom uz kauciju. Mlekomat ima automatski uređaj za sterilizaciju prostora za točenje mleka. Svi procesi se prate senzorima uz više nivoa zaštite tako da ne postoji mogućnost da se mleko pokvari.

Poljoprivredno gazdinstvo Ninčića trenutno ima 10 krava što će za početak biti dovoljno da obezbedi potrebne količine mleka za mlekomat. U odnosu na mleko iz prodavnica u mlekomatu kupci dobijaju kvalitetno sveže sirovo punomasno mleko bez aditiva i dodataka. Ovo je najbolji primer preduzimljivosti farmera koji uz nove tehnologije mogu da tržištu ponude direktno kvalitetne proizvode.

Prvi kupci su već isprobali mlekomat i njihove reakcije su pozitivne.

Naslov: Redakcija

Izvor: Telegraf