Ministarstvo: Tender za gasnu konekciju iduće sedmice

0
13
Ministarstvo: Tender za gasnu konekciju iduće sedmice
Foto: Novosti

Javni poziv za izbor izvođača na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekuje se da bude raspisan naredne sedmice.

Javni poziv se raspisuje nakon što su dobijena sva odobrenja na nadležnih evropskih institucija, uključujući i Evropsku investicionu banku, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Za projekat izgradnje gasovoda Niš-Dimitrovgrad u toku je izbor nadzora na projektu, za koji je javni poziv raspisan 11. januara ove godine.

Kako se navodi, planirano je da radovi na izgradnji gasne interkonekcije, koja će omogućiti diverzifikaciju pravaca i diverzifikaciju snabevača, počnu tokom ove godine, a da gasovod bude operativan u 2023. godini.

Ukupna dužina interkonekcije Srbija-Bugarska na teritoriji Srbije je 109 kilometara, a planirani kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi metara kubnih.

Procenjena vrednost investicije iznosi 85,5 miliona evra, a finansira se iz pretpristupnih fondova EU i zajma Evropske investicione banke, dok preostala sredstva obezbeđuju Republika Srbija i JP “Srbijagas“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović boraviće danas u radnoj poseti Bugarskoj, tokom koje će se sastati sa ministarkom energetike te zemlje Temenuškom Petkovom.

Izvor: b92