nedelja, 7. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je saopštenje za javnost koje će obradovati pčelare

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je saopštenje za javnost koje će obradovati pčelare

0
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je saopštenje za javnost koje će obradovati pčelare

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obratilo se saopšenjem za javnost u kome naglašavaju da se radi na sprečavanju trovanja pčela.

Naime, kako ističu nalazimo se u periodu cvetanja voća, pa je samim tim i rizik da dođe do trovanja pčela uvećan, a iz razloga upotrebe sredstava za zaštitu bilja u ovom periodu. Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja može prouzrokovati brojne posledice, ne samo trovanje pčela, već i da utiče na oprašivanje, ali čak i smanjiti kvalitet proizvoda, pa je nužno da se sredstva za zaštitu bilja primenjuju strogo u skladu sa deklaracijom i datim uputstvom. S toga, iz nadležnog ministarstva naglašavaju da Zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana. Povodom ovoga značajna je saradnja Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Uprave za zaštitu bilja, zahvaljujući kojoj je prošle godine zaustavljeno tretiranje uljane repice u cvetu.

Takođe, i tretiranje komaraca iz vazduha može predstavljati problem, jer se često poklapa sa cvetanjem mnogih biljaka, pa ministarstvo apeluje da se tretiranje i komaraca i krpelja vrši sa zemlje, i to preparatima koji nisu štetni za pčele. Podsećaju i da je u okviru četvorogodišnjeg projekta u vezi problema trovanja pčela pesticidima, koji sprovodi NALED, a finansira Američka agencija za za medjunarodni razvoj, potpisana Deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji,te se pozivaju gradovi i opštine koji nisu potpisali Deklaraciju, da to urade, a radi očuvanja pčela, navodi se na sajtu Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Tekst. Redakcija