Ministar poljoprivrede: Nema GMO u Srbiji

0
133
Ministar poljoprivrede: Nema GMO u Srbiji, ni u proizvodnji ni u prometu
Foto: Biznis i Finansije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da nema GMO na teritoriji Srbije ni u proizvodnji ni u prometu.

Branislav Nedimović je istakao za Večernje novosti da država ima jasan i rigorozan važeći zakon.

“Određeni poslovni krugovi uvek imaju interes da tu temu guraju, kao što stoji i činjenica da za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji treba regulisati ovu oblast”, rekao je Nedimović odgovarajući na pitanje da li ima iz EU i SAD pritisaka na Srbiju da dozvoli promet GMO.

Kada je reč o kontroli subvencija u poljoprivredi, naglašava da u svom poslu ima onih koji pokušavaju da izigraju zakon, ostvare neki interes preko noći.

Otkad je ljudi, bilo je i varanja, kaže, a na državi je da osigura da se novac građana troši na pravi način, te smo zbog toga krenuli u još rigoroznije kontrole trošenja svih subvencija koje dajemo.

“Nema tu posebno nekih mera koje će se gledati, svaki dinar srpskog građanina je podjednako bitan. Bilo da je reč o podsticajima u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu ili za nabavku opreme i mehanizacije”, navodi Nedimović.

Ekonomska snaga gazdinstva i doprinosi 

Govoreći o predlogu Ministarstvu finansija kada je reč o dugovanjima za PIO i poljoprivredne penzije, kaže da je to multisektorski problem koji je do te mere nagomilan da je danas reč o više milijardi evra.

Precizirao je da ne može svaki poljoprivrednik da, plaćao ili ne plaćao doprinose, prima istu penziju.

“Ključna novina koju smo predložili je da se prema ekonomskoj snazi gazdinstva određuje koliki će biti doprinosi. Neće biti isti doprinosi za onog koji ima dva, ili dve stotine hektara”, ističe ministar.

O navodnjavanju 

Takođe, ukazuje na problem navodnjavanja u Srbiji. Kako kaže, navodnjavanje je jedna od sistemskih stvari koje niko nije rešavao više od 40 godina.

“Ostvarili smo impresivne cifre za vega tri godine”, rekao je ministar.

Precizira da je samo u prvoj fazi pokriveno oko 49.000 hektara, u drugoj koja se trenuto sprovodi pokriva se još 40.000 dok se takođe za ovu godinu očekuje početak još osam novih projekata.

Na pitanje šta se dešava sa dolaskom kompanije “Tenis” u Srbiju pojašnjava da nije realno očekivati dolazak nemačke kompanije sve dok se globalno situacija sa afričkom kugom ne reši.

“To su izuzetno velike investicije da bi kompanije poput “Tenisa” preuzele nepotreban rizik. Kada se situacija u u svetu dovede pod kontrolu, onda možemo o tome da razgovaramo”, kaže Nedimović.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTS