Među novozaraženim u Vojvodini 75 odsto radno aktivnog stanovništva

0
24
Među novozaraženim u Vojvodini 75 odsto radno aktivnog stanovništva
Foto: Construction Executive

Tokom prethodnog dana u našoj pokrajini je registrovan 791 novi slučaj infekcije Kovid-19, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

– U strukturi novih slučajeva 682 (86,2%) je dokazano brzim antigenskim testom. Ovi pacijenti predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa – navode u Institutu. 

Najveći broj novozaraženih registrovan je u Novom Sadu  269, što je isto kao dan ranije, a među njima takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 12.881.

Po broju registrovanih aktivnih slučajeva i dalje prednjači Novi Sad  3.748, dok je u ostalim opštinama u pokrajini trenutno manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

U izveštaju se navodi da među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo, koje čini više od 75% slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta od 30 do 50 godina.

– Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa. Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi – kaže se u saopštenju. 

Iz ove zdravstvene ustanove i dalje ocenjuju epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu.

– U ovom trenutku na teritoriji 43 opštine i grada situacija se ocenjuje kao vanredna sa porastom trenda obolevanja i visokim nivoima obolevanja.. Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nepovoljna na teritoriji dve opštine. To su opštine Titel i Beočin. – saopštavaju iz Instituta.

Izvor: Moj Novi Sad.com