Matić: Za infrastrukturne projekte u turizmu 600 miliona dinara

0
21
Matić: Za infrastrukturne projekte u turizmu 600 miliona dinara
Foto: Posao u inostranstvu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je da su u poslednjih šest godina značajno veća ulaganja u sandžačke opštine, kada je u pitanju turizam.

“Kada je reč o ulaganju u sektoru turizma, poslednjih šest godina primetno je značajno veće ulaganje u sandžačku oblast, pre svega kroz različite projekte koje smo finansirali, a za koje su aplicirale uglavnom lokalne samouprave iz tih krajeva”, rekla je Matić u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Stranke pravde i pomirenja Samira Tandira kolika su ulaganja u turizam i koji projekti iz te oblasti su predviđeni za sandžačke opštine.

Tandir je naveo da te opštine imaju veliki prirodni potencijal koji je “potpuno neiskorišćen”, na šta je Matić odgovorila da je u republičkom budžetu resorno ministarstvo odvojilo 600 miliona dinara za različite infrastrukturne projekte u turizmu, kao i da su konkursi u toku.

Već imamo prve pristigle prijave i iz opština Priboj, Prijepolje, Novi Pazar”, rekla je ona.

Napomenula je da je, kada je reč o velikim infrastrukturnim projektima u turizmu, jedna od važnijih stvari izrada projektno-tehničke dokumentacije, te dodala da je važno ispoštovati neophodnu proceduru da bi određeni projekti mogli da konkurišu i dobiju sredstva od resornog ministarstva, ali i od bilateralnih donatora.

Saradnja sa Japanom jačala uprkos koroni

Foto: Novosti RS

U prvih 11 meseci 2020. godine, uprkos krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, zabeležen je godišnji rast ukupne robne razmene Srbije i Japana od 6,9 odsto, sa rekordnim rastom izvoza u Japan.

To su danas na sastanku konstatovali ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasador Japana u Beogradu Kacumata Takahiko.

Ministarka Matić i japanski ambasador su naveli da je potrebno razmotriti mogućnosti daljeg jačanja trgovinske saradnje koja je sada na visokom nivou, izmedju ostalog i putem zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja sa kojima Srbija ima Sporazume o slobodnoj trgovini.

Kako je saopštilo Ministarstvo, ministarka i ambasador Japana su danas razgovarali o unapredjenju ekonomske bilateralne saradnje, posebno u sektorima trgovine i turizma.

Ministarka Matić je ovom prilikom iskazala zainteresovanost i za mogućnosti obezbedjivanja putovanja gradjana Srbije u Japan u susret predstojećim Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju.

Ambasador je naglasio da Japan nastoji da unapredi saradnju za zemljama Zapadnog Balkana i da nastavi investiranje u Srbiji na obostranu korist.

Izvor: Blic