sreda, 3. maj 2023.
Home Biznis Poslovne vesti LiFi – Budućnost bežične komunikacije

LiFi – Budućnost bežične komunikacije

0
LiFi – Budućnost bežične komunikacije
(Foto: Signify)

Upotreba interneta eksplodira. Volumen komunikacije podataka na globalnom nivou se udvostručava svake dve godine. Ovo je rezultat broja konektovanih uređaja pomnoženo količinom podataka koju ti uređaji konzumiraju.

Međutim, radio-spektar ne pruža dovoljno mesta za rast. To se manifestuje u smanjenoj stabilnosti i manje efikasnoj pokrivenosti bežične konekcije, kao i sporijem protoku podataka kroz mrežu, praćeno frustracijom kod korisnika usled neispunjenih očekivanja.

Takođe postoji i rastuća briga o bezbednosti radio-komunikacije. Radio predstavlja običan “pokrivač”, ispod kog svako može da se provuče. Mreže koje nisu bezbedne ili su “otvorene” za pristup su raj za prisluškivače. Prema tome, tehnologija stalno evoluira stvarajući nove načine povezivanja na bezbedniji i brži način.

Šta je LiFi?

LiFi (skraćeno od Light Fidelity) je bežična komunikaciona tehnologija koja koristi svetlost da prenosi podatke. To je sistem svetlosne komunikacije, koji ima sposobnost prenošenja podataka velikom brzinom putem vidljivog svetla, ultraljubičastog i infracrvenog spektra. U ovom trenutku, samo LED sijalice se mogu koristiti za prenos vidljivog svetla. Po pitanju krajnje upotrebe, tehnologija je slična WiFi – pri čemu je ključna tehnička razlika u tome da WiFi koristi radio-frekvenciju za prenos podataka.

Asortiman, pod brendom Trulifi, umesto radio-signala (kao što su WiFi, 4G/5G, Bluetooth, itd.) koristi svetlosne talase kako bi se omogućila visoko-pouzdana i bezbedna dvosmerna bežična komunikacija sa brzinama daleko iznad konvencionalnih bežičnih tehnologija koje se koriste na radnom mestu.

Jednostavno rečeno, Trulifi sistemi podešavaju svetlosne talase da prenose podatke uz pomoć prenosnika. Nakon toga vam je potreban samo USB pristupni ključ, koji možete priključiti na vaš laptop kako biste primali i slali podatke.

Za razliku od drugih LiFi sistema, ovaj sistem radi bez obzira da li je svetlo uključeno, dimovano ili isključeno. To znači da radi 24 sata 7 dana nedeljno. Kao i vaš biznis. Namenjen je primeni na poslovnom tržištu, uključujući kancelarije, ugostiteljstvo, trgovine, industriju i zdravstvo.

Trulifi koristi tehnologiju optičkog bežičnog primopredajnika, ugrađenu ili naknadno ugrađenu u Philips svetiljke. To znači da kupci ne moraju da uklone i zamene njihovu postojeću infrastrukturu osvetljenja kako bi imali visoko-kvalitetno svetlo i bežičnu vezu.

Trulifi savladava rastuće zakrčenje radio-spektra i savršen je za lokacije gde radio-frekvencija ili ne radi dobro ili uopšte ne radi, ili nije dozvoljeno da se koristi.

Novi spektar obuhvata svetiljke koje su predviđene za upotrebu uz Trulifi, obezbeđujući bežičnu konekciju brzinom od 150 Mb u sekundi (Mbps) preko velikog prostora, kao što su sale za sastanke i kancelarijski prostor. Postoji nesmetana primopredaja između svake Trulifi svetiljke što omogućava korisnicima da lutaju okolo.

Brzina je dovoljna da istovremeno strimuje 30 1080p HDTV filmova.

USB-pristupni ključ, koji je uključen u laptop, je neophodan da bi se primio LiFi signal i on služi kao odašiljač koji šalje podatke nazad ka svetiljci. Trulifi asortiman takođe uključuje fiksni sistem od-tačke-do-tačke, brzine do 250 Mbps, koji ima ulogu bežičnog kabla, idealnog za povezivanje uređaja.

Moguće primene obuhvataju povezivanje robota ili mašina na lokacijama gde radio-frekvencija (RF) ne radi dobro kao što su industrijska postrojenja, ili bolnice u kojima RF nije dozvoljena, ili tamo gde je potrebno primati i slati velike fajlove sa podacima, na bezbedan i brz način.

U uslužnom prostoru, iskustvo klijenta je sve. Pretvoriti zadovoljstvo klijenta u lojalnost je ključno na konkurentskom tržištu gde utisci klijenata mogu da budu pogubni za jedan brend. Signify već stvara prostor za odličnu povezanost u hotelskom svetu. Od bezbedne mreže u prostorijama za sastanke/konferencije i LiFi zona u foajeu do brze i bezbedne komunikacije u sobama. Trulifi omogućava gostu da uživa u brzoj, bezbednoj konekciji do 200 Mbps koja je bezbedno odvojena od konekcija u susednim sobama.

Nekoliko trendova u evoluciji poslovnih zgrada povećavaju potražnju za boljom konekcijom u kancelarijskom okruženju. Za vlasnike nekretnina i investitore, Trulifi potencijalno može da poveća vrednost njihove imovine nudeći zakupcima stabilan, brz i bezbedan pristup mreži preko njihove postojeće platforme. Pokrivenost za mobilne telefone je unapređena. A integrisanjem ovakvih komunikacijskih mogućnosti direktno u sistem osvetljenja, plafon ostaje uredan očuvavši estetski izgled zgrade.

Trulifi je idealan za “open-space” kancelarije, prostorije sa fleksibilnim korišćenjem stolova, i prostorije u kojima je neophodna brza internet konekcija za onlajn sastanke i slično. Pametna primopredaja i upravljanje smetnjama pretvaraju bežičnu konekciju u iskustvo bez muke. A obezbeđivanje pristupnih ključeva i jasno definisanih komunikacijskih prostora garantuju apsolutnu bezbednost u svakom trenutku.

Kako automatizacija fabrika evoluira paralelno sa Industrijom 4.0, vidi se da digitalizacija utiče na nekoliko poslovnih segmenata. Proizvodnja i logistika (kao i srodne grane poslovanja) imaju rastuću potrebu za kontrolom i podacima u realnom vremenu. Na primer, za kontrolu pametnih vozila.

Trulifi kompanije Signify nudi jaku, izuzetno stabilnu vezu širokog propusnog opsega, vezu koja je dobra koliko i žičana konekcija. Uz brzinu do 250 Mbps konekcije do kičme same industrijske mreže, mašine na razdaljini do osam metara se mogu kontrolisati bez greške. Ovakva konekcija takođe omogućava nesmetanu primopredaju kao i bezbednost visokog nivoa. I može se kombinovati sa postojećim osvetljenjem.

“Gde god ima svetla, može biti bežične komunikacije.”

Izvor: ekapija.com