Kuća na Mesecu? Nema problema, postoji cena i za to

0
24
Kuća na Mesecu? Nema problema, postoji cena i za to
Foto: SETI institute

Računica za kupovinu nekretnine u svemiru objavio je britanski posrednik u kreditiranju.

Nakon predujama od 4,35 miliona evra, mesečna rata kredita na 25 godina iznosila bi 272,5 hiljada evra.

Da bi se podiglo hipotekarni kredit za kupovinu nekretnine, potrebno je dosta papirologije. Barem je tako bilo kada se time bavio ovaj autor. Kritičan je trenutak procena vrednosti nekretnine koja uvek može biti predmet sporenja. A sada je pitanje kako bi se ta procena mogla napraviti ako se nekretnina nalazi na – Mesecu.

Znaju se i najbolje lokacije

Mani (Money), britanski posrednik u kreditiranju, na svojoj je internet stranici objavio prvu procenu koliko bi koštala hipoteka za neku nekretninu na Mesecu, prenosi Večernji list. Motivacija je već poznata – na Zemlji lagano “postaje gužva”, pa malo treba gledati prema drugim nebeskim telima. Preterano ili ne, u Maniju razmišljaju i o soluciji kupovine nekretnine na Zemljinom satelitu. I pri tome se vode logičnim razmišljanjem, a to je da se definitivno ne može raditi o tek običnoj kući već o sasvim novoj konstrukciji koja može izdržati teške uslove koji na Mesecu vladaju. A tu je i trošak prevoza sa Zemlje. Valjda i natrag.

Kao najtraženiju lokaciju ističu “More kiša” gde bi vas kvadrat zemljišta stajao oko 30 evrocenti za kvadrat, a u “Moru para” 4 evrocenta. Dalje procenjuju kako je za izgradnju prosečne jednoetažne kuće od 72 kvadrata potrebno najmanje 26 radnika s alatima, opremom i materijalima. Kako je zemljište na udaljenoj lokaciji, treba uračunati i trošak prevoza, a to će onda zbog velike udaljenosti (384.000 km) biti 6,75 miliona evra. Materijal i oprema za novu kuću moraju biti daleko snažniji i izdržljiviji nego kada se radi o gradnji na Zemlji, klima i grejanje moraju biti kao za fabrički pogon, vrata imati vazdušnu komoru, prozori treba da izdrže i udar meteora, izvori energije moraju biti sasvim drugačiji. Sve to stajalo bi 33,75 miliona evra. Dakle, sve zajedno, zemljište, put i gradnja stajali bi više od 40,5 miliona evra.

Računajmo da verovatno nećemo biti prvi pa će onda i spomenuti troškovi biti manji, no i dalje se radi o 34 miliona evra. Pretpostavljamo ipak da ćete prvu kuću na Mesecu kupiti pa, ako uzmemo za realnu građevinsku profitnu maržu od 27 posto, tada bi se opisana kuća na tržištu nudila za 51 milion evra. Kada ta gradnja počne pa se već naniže nekoliko građevina na Zemljinom satelitu, onda se iz svega mogu izuzeti troškovi prevoza alata i opreme koja je već tamo pa se dođe do “podnošljivih” 43,5 miliona. Ako je kapara 10 posto, to znači da morate imati 4,35 miliona evra, a koliko ćete plaćati mesečno, treba videti kod banke koja bi vam bila voljna odobriti takav kredit. Ovde se kao rata navodi 272.500 evra mesečno tokom 25 godina.

Onda bi trebalo da se pobrinete za dugoročno snabdevanje energijom, a preporučuje se kupovina manjeg nuklearnog reaktora koji bi vredeo 1,165 milijardi evra, što je očigledno preskupo pa je bolje da uložite u 34 solarna panela koji bi trebalo da budu dovoljni, a stoje tek nekih 20.000 evra.

Hrana gajena na Mesecu

Britanski kreditni posrednici zaista su na sve mislili, reč je zaista o prilično opširnoj analizi cene budućeg održivog života na Mesecu u koju su uključili sve aspekte, kao i niz lokacija o kojima se, očigleno, u određenim krugovima već razmišlja na vrlo ozbiljan način. Već su, dakle, formirane cene, načini snabdevanja energijom i vodom, ali hranom koja bi se, po svemu sudeći, uzgajala na Zemljinom satelitu. I sve to nije malo, odnosno u ovom je trenutku nedostižno. Za snabdevanje vodom, u šta bi bilo uključeno i navodnjavanje zasada, bile bi potrebne ogromne količine tečnosti koja bi se dobijala i recikliranjem, te eksploatacijom leda na Mesecu. Sa Zemlje je ne možete dovući, zaključuje se.

Izvor: b92