Kreditni rejting Srbije na nivou BB+

0
15
Kreditni rejting Srbije na nivou BB+
Foto: Pixabay

Rejting agencija Standard and Poor’s je u poslednjem izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je Narodna banka Srbije.

Standard and Poor’s očekuje privredni pad od 1,5 odsto ove godine, u odnosu na prethodno projektovanih negativnih 3,5 procenata u maju mesecu, kao i da će Srbija naredne godine ostvariti privredni rast od 4,5 odsto. Dodaje se i da je smanjenjem javnog duga u prethodnom periodu stvoreno dovoljno fiskalnog prostora da se u uslovima krize podrži dodatno zaduživanje za paket mera podrške privredi, što je ujedno usporilo ekonomski pad srpske privrede, navedeno je na sajtu
Ministartsva finansija. U izveštaju se navodi da je potencijalna ekonomska šteta od šoka izazvanog pandemijom
koronavirusa ublažena zahvaljujući zajedničkom paketu mera podrške Vlade Republike Srbije i Narodne banke Srbije, koji iznosi skoro 13 odsto BDP-a.

Narodna banka Srbije je smanjila referentnu kamatnu stopu za kumulativnih 100 baznih poena na 1,25 odsto tokom 2020. godine i povećala likvidnost bankarskog sektora putem svop i repo-transakcija.

“Usled potrebe da se finansiraju mere podrške privredi i građanima kako bi se smanjio uticaj krize u 2020. godini, došlo je samo do privremenog blagog porasta učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i već u narednoj godini očekuje se da će se javni dug vrati na prethodni opadajući trend”, dodaje se u saopštenju. Agencija navodi da su bankarski sistem i kurs dinara ostali stabilni, da su devizne rezerve na rekordnom nivou i da je nivo problematičnih kredita značajno smanjen sa 22,4 odsto koliko je iznosio u 2015. godini na 3,40% od ukupnog iznosa na kraju septembra 2020. godine.

U svom izveštaju agencija navodi i da bi rejting Srbije u narednom periodu mogao biti povećan ukoliko se nastavi priliv stranih direktnih investicija i na taj način pruži dodatna podrška rastu izvoza i deviznih rezervi, što će dodatno povećati otpornost naše eksterne pozicije.

Izvor: novaekonomija.rs