četvrtak, 18. jan 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Krediti najugroženijim sektorima do kraja maja.

Krediti najugroženijim sektorima do kraja maja.

0
Krediti najugroženijim sektorima do kraja maja.

Ostvarenje najavljene državne „garantne šeme broj dva“, u kojoj će kredite pod povoljnijim uslovima dobiti preduzeća koja su najteže podnela udarac krize zbog pandemije, mogu očekivati do kraja maja, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić.

Garantna šema vredna je 500 miliona evra. Krediti iz ove garantne šeme se daju sa rokom otplate od 60 meseci i grejs periodom od 18 do 24 meseca.

– Garantna šema 2 je namenjena najugroženijim mikro, malim i srednjim preduzećima koja posluju u putničkom transportu, ugostiteljstvu, hotelskoj industriji, odnosno tzv. horeka programu. Takođe i firmama u drugim sektorima koje su imale pad prihoda veći od 20 odsto u prošloj godini – navodi Vasić.

Budući da je šema namenjena najugroženijim preduzećima, novac iz kredita može da se koristi za obrtna sredstva, za likvidnost, zatim za refinansiranje postojećih obaveza, kao i za refinansiranje obaveza iz domena investicionih ciklusa.

Prva garantna šema, kao važan način pomoći privredi, počela je da se realizuje u maju prošle godine, a krediti su tada bili namenjeni očuvanju likvidnosti preduzeća. Međutim, privrednici su se žalili da taj novac kasni.

– Do kraja aprila (ove godine) iskorišćene su dve milijarde evra, koliko je prvobitno i opredeljeno za prvu garantnu šemu. Već je odobreno oko 1,9 milijardi a oko 100 miliona evra je u proceduri i ja verujem da će i taj novac biti brzo isplaćen – bjašnjava sagovornik Tanjuga.

Prema njegovim rečima, pomoć je dobilo oko 30.000 firmi. Najveći broj kredita, 76 odsto, odobren je preduzetnicima i mikro pravnim licima. Preduzetnici su u proseku dobili po 17.000 evra kredita a mikro pravna lica po oko 25.000 evra.

Najveći broj kredita odobren je trgovinama na veliko i malo, 41 odsto, zatim u sektorima saobraćaja i građevinarstva po osam procenata.

Izvor: Vebsajt Tanjug