Kompanija Štada imala dvocifren rast u 2020.

0
22
Kompanija Štada imala dvocifren rast u 2020.
Foto: Business-Insider

Nemačka Štada grupa, u okviru koje u Srbiji posluje Hemofarm, u u 2020. godini je imala rast prodaje od 18 odsto, u vrednosti većoj od od tri milijarde evra, saopšteno je danas.

“Tokom čitave prošle godine je naš prioritet bio da osiguramo zdravlje i bezbednost naših zaposlenih i njihovih porodica. Takođe, na pandemiju smo odgovorili agilnošću i nastavili smo da jačamo naš lanac snabdevanja. Ponosan sam na to kako je Štada, usred pandemije, neumorno radila sa stotinama partnera na redovnom snabdevanju tržišta lekovima i ispunjavanju naše svrhe da kao pouzdan partner brinemo o zdravlju ljudi”, izjavio je generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

Uspešne akvizicije, kao i unapređenje efikasnosti u lancu snabdevanja, nabavkama, prodaji i marketingu, doprineli su uvećanju korigovane dobiti pre kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) za 15 odsto na 713 miliona evra, ističe se u kompanijskom saopštenju.

“Ostvarili smo rast prodaje i profita iznad tržišnog proseka, a to je rezultat velikog angažovanja i preduzetništva naših zaposlenih. Naša strategija da pozicioniramo Štadu kao partnera izbora u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, farmaceutskih specijaliteta i generičkih proizvoda uspeva”, naveo je generalni direktor Štade.

Štada je tokom 2020. godine dospela na četvrto mesto na evropskom tržištu generičkih proizvoda, dok je na tržištu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje svoju poziciju unapredila sa devetog na peto mesto.

Van Evrope je Štada nastavila da jača svoje prisustvo na odabranim azijskim tržištima poput Kine, Filipina i Vijetnama, kao i na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

Brendovi zdravstvenih proizvoda široke potrošnje i farmaceutskih specijaliteta sada čine oko polovinu prodaje Štada grupe u ukupnom iznosu od 3,01 milijarde evra u 2020. godini.

Kompanija je tokom prošle godine zaključila sedam akvizicija i 80 licenci što je povećalo broj zaposlenih za 1.675 novih pozicija na ukupno 12.300 radnika koje Štada zapošljava širom sveta.

Hemofarm posluje u okviru Štada grupe od 2006. i iz godine u godinu uvećava svoje proizvodne kapacitete i asortiman lekova i drugih preparata koje nastaju u njegovim pogonima.

“Mi smo i prošle godine potvrdili lidersku poziciju u regionu sa proizvedenih 6,5 milijardi tableta i drugih formi. Pošto govorimo o godini koju je obeležila, nažalost, još aktuelna pandemija, naš najveći uspeh svakako je činjenica da smo na vreme i u potrebnoj količini u našim fabrikama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori proizveli lekove i isporučili ih širom sveta. Ličnim primerom pokazali smo koliko je za svaku zemlju i njene građane važno da imaju domaću proizvodnju lekova”, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Štada grupa očekuje rast i u 2021. godini, na osnovu novih akvizicija, licenciranje i drugih prilika za razvoj poslovanja.

Izvor: Naslovi.net