Komisija za zaštitu konkurencije razmatrala 23 slučaja, 10 završeno

0
27
Komisije za zaštitu konkurencije razmatrala 23 slučaja, 10 završeno
Foto: Gecic Law

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Nebojša Perić izjavio je da je ta komisija u 2019. godini ispitivala postojanje povrede konkurencije u „23 ispitna postupka“ od kojih je 10 završeno, da je u nekim postupcima izrečena mera zaštite konkurencije, dok su neki postupci obustavljeni zbog nedostatka dokaza.

Perić je, obrazlažući Izveštaj o radu Komisije za zaštitu konkurencije za 2019. godinu, u Skupštini Srbije, rekao da su neki postupci prekinuti što “podrazumeva obavezu ispunjenja određenih naloženih mera strankama u određenom vremenskom periodu”.

On je ocenio da i u budućnosti fokus rada Komisije treba da bude na povredama konkurencije, „bez obzira da li se radi o restriktivnim sporazumima, horizontalnim ili vertikalnim, ili zloupotrebi dominantnog položaja“.

Perić je podsetio da je Komisija počela sa radom 2006. godine i da je za sve vreme postojanja institucionalno dovoljno ojačala, kadrovski i tehnički, da može da se upusti i u one oblasti kojima se do sada u svom radu nije bavila, što će se videti u Izveštaju o radu za 2020. godinu.

On je rekao da je Komisija za zaštitu konkurencije tokom 2019. godine sprovela dve sektorske analize i jednu analizu uslova konkurencije.

Perić je rekao da Komisija ne izriče samo mere zaštite konkurencije, već radi i na edukaciji učesnika na tržištu.

Izvor: RTV