Koliko košta iznajmljivanje i kupovina garaža po Srbiji?

0
310
Foto: www.rinol.rs
Izdavanje garažnih mesta pokazalo se kao unosan posao.

Kako su mediji ranije preneli, ono se pokazuje kao isplativije od rentiranja stana, jer bez gotovo imalo ulaganja cena bude skoro pa ista – navodno do 200 evra na mesečnom nivou.

Uz to, cveta i kupovina. Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za poslednji kvartal prošle godine zabeležio je povećanje broja prometovanih garažnih prostora za 17,7 odsto u odnosu na treći kvartal. Po gradovima, porast prometa garažnih prostora zabeležen je u Novom Sadu 26,2 odsto, Nišu 28,6 odsto i Beogradu 16,2 odsto, dok je u Kragujevcu broj prometovanih garažnih prostora ostao praktično isti, navodi se u zvaničnoj analizi.

Izdavanje

Na sajtu za prodaju i izdavanje nekretnina „4zida.rs“ polovina svih garaža koje se izdaju se nalazi u Beogradu. Cene garaža za izdavanje u Beogradu se kreću od 50 do 100 evra, a najveći broj njih se izdaje za 80 evra.

„Tek tri garaže se izdaju za cenu višu od 100 evra i njihova cena je 140, 150 i 350 evra. Dve garaže čija je cena 140, odnosno 150 evra su luksuznije garaže koje imaju video-nadzor i daljinsko upravljanje, a garaža čija je cena 350 evra je potpuno opremljena kao automehaničarska radnja, ima 40 metara kvadratnih i predstavlja odličan izbor ako neko želi da se bavi ovom delatnošću, te joj je cena više u skladu sa poslovnom prilikom, a manje u skladu sa prosečnim cenama garaža“, pojašnjavaju sa pomenutog sajta.

Za parking mesto i garažu potrebna ista količina novca

Kako dodaju, garaže koje se izdaju su standardne kvadrature, prosečno od 12 do 16 kvadratnih metara.

„Ono što je zanimljivo jeste da se na sajtu „4zida.rs“ iznajmljuju ne samo garaže, nego i parking mesta – otvorenog tipa, najčešće u dvorištu zgrada. Interesantno je da cena izdavanja parking mesta u Beogradu gotovo identična kao cena izdavanja garaža. Ovo nam pokazuje da je u Beogradu parking sve veći problem, ali i to da kupovina garaže ili rezervisanog parking mesta može predstavljati i odličnu investiciju“, zaključuju sagovornici.

Prodaja

Kada je reč o prodaji garaža, njih na sajtu „4zida.rs“ ima duplo više oglašeno nešto što ima garaža koje se izdaju.

Slično kao i kod izdavanja, i ovde je najveći broj garaža u Beogradu, tačnije dve trećine od ukupnog broja. Najveći broj garaža za prodaju u prestonici nalazi se na Zvezdari i Vračaru, na potezu od Cvetkove pijace do Crvenog krsta, kao i na Novom Beogradu.

Najjeftinije garaže u Beogradu se prodaju za 5.000 evra, ali njih ima svega nekoliko na navedenom sajtu, te možemo reći da su garaže po ovoj ceni prava retkost. Najveći broj garaža ima cenu od 8.000 do 10.000 evra.

Prilika za investiciju

„Kupovina garaže po ovoj ceni može da predstavlja odličnu investiciju za iznajmljivanje, koja bi se isplatila za 8 do 10 godina ako bismo garažu iznajmljivali po ceni od 80 ili 100 evra“, ističu.

Luksuzne varijante

„Na sajtu ’4zida.rs‘ mogu se naći i skupe garaže za prodaju, čija cena iznosi kao garsonjera u manjim gradovima, ali ovde se obično radi o garažama veće kvadrature – 30, 40 metara kvadratnih i više, u koje stanu dva ili više vozila. Uopšteno gledano, prosečna cena garaža u Beogradu kreće se oko 850 evra po metru kvadratnom. Ipak, u pojedinim luksuznim blokovima, kao na primer u A bloku, cena garaže od 12 metara kvadratnih kreće se od 18.000 do 20.000 evra, pa vidimo da za garaže u luksuznim stambenim blokovima ne važi cena garaže od 850 evra po metru kvadratnom“, navode sa sajta „4zida“.

Kako ističu, predviđanja su da će cene garažnih i parking mesta u Beogradu nastaviti da rastu, jer se, bar u skorijoj budućnosti, neće rešiti problem manjka parkinga u glavnom gradu.

Naslov: Redakcija

Izvor: Novosti