sreda, 10. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Ko će da profitira u Real Estate biznisu?

Ko će da profitira u Real Estate biznisu?

0
Ko će da profitira u Real Estate biznisu?
  • Predstavljamo Deloitteovo istraživanje „Izgledi za industriju komercijalnih nekretnina u 2022. godini

Čak 80 odsto predstavnika industrije komercijalnih nekretnina (maloprodajni objekti, poslovni centri i kancelarije, logistički prostori) procenjuje da će imati povećanje prihoda ove godine u odnosu na 2021. godinu, a 73 odsto očekuje da će se poslovna aktivnost intenzivirati u narednih 12 meseci, navodi se u globalnoj studiji Deloittea „Izgledi za industriju komercijalnih nekretnina u 2022. godini”. U isto vreme, s obzirom na to da je aktivnost preuzimanja i spajanja poslovnih organizacija porasla za oko 85 odsto na svetskom nivou u prvoj polovini 2021. godine u odnosu na prethodnu godinu, 40 odsto kompanija koje učestvuju u studiji reklo je da bi moglo da se uključi u takve transakcije u narednim kvartalima.

Prema studiji, izgledi za rast prihoda razlikuju se u zavisnosti od vrste nekretnina. Prema tome, kompanije koje poseduju zgrade koje se koriste u digitalnoj ekonomiji (centri podataka, komunikacioni tornjevi ili industrijski objekti) imaju još bolje izglede za rast prihoda ove godine od onih u drugim oblastima. Čak su i ispitanici koji u zakup daju kancelarije, maloprodajne i ugostiteljske objekte pokazali određeni optimizam u kratkoročnom periodu.

U ovim okolnostima mnoge kompanije fokusiraju se na preuređenje nekretnina i prenamenu prostora kako bi uvećale njihovu vrednost. Međutim, samo jedna četvrtina ispitanika značajno povećava ulaganja u tehnologiju kako bi ojačala portfolio i sposobnost upravljanja imovinom.

Tržište nekretnina je obično osetljivo na ekonomske uslove, a komercijalni sektor još više. Osim toga, u okolnostima visoke inflacije, kakve su ove kroz koje sada prolazimo, nekretnine privlače fondove koji traže investicije kojima štite vrednost novca tokom vremena. Stoga, čak i ako tržište za zakup nekretnina ne bude povoljno u pogledu prinosa, investitori će tražiti imovinu čija vrednost nije narušena inflacijom, a komercijalne nekretnine mogu spadati u ovu kategoriju.

Kada je reč o zaposlenima, trebalo bi da kompanije nastave da ulažu u digitalne alate kako bi podržale rad na daljinu, kao i da usredsrede svoje napore na zapošljavanje osoba sa tehnološkim veštinama. Dve trećine ispitanika otkrilo je da njihove kompanije planiraju da budu potpuno ili delimično virtuelne u budućnosti, iako više od polovine veruje da bi dugotrajni rad na daljinu negativno uticao na produktivnost. Nasuprot tome, oko 60 odsto smatra da bi opcija rada na daljinu pomogla njihovoj kompaniji u takmičenju za privlačenje talenata.

Još jedan izazov na koji treba da odgovore kompanije u narednom periodu kako bi ispunile očekivanja investitora, zakupaca i zaposlenih jeste izazov koji se odnosi na ESG (životna sredina, socijalna pitanja i pitanja upravljanja).

Oko 60 odsto ispitanika veruje da ESG inicijative donose nove poslovne prilike za njihovu organizaciju, a polovina misli da im takve inicijative daju konkurentsku prednost.

Sa druge strane, 80 odsto kompanija je reklo da nema potpuno modernizovane osnovne sisteme u koje bi se lako mogle inkorporirati nove tehnologije, što ograničava njihov napredak i sposobnost za inovacije.

Deloitteovo istraživanje „Izgledi za industriju komercijalnih nekretnina u 2022. godini” sprovedeno je među 400 kompanija iz industrije komercijalnih nekretnina, od kojih svaka ima imovinu vrednu preko 100 miliona dolara, podjednako raspoređenih u tri regiona – Severnoj Americi, Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu (APAC).

Izvor: BIZLife Magazin