Kineska privreda prestiže SAD

0
25
Kineska privreda prestiže SAD
Foto: Politico

Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje privrede do 2035. godine. Tako usput može da nadmaši SAD kao najveću svetsku ekonomiju, rekla je ekonomistkinja iz Banke Amerike (Bank of America – BofA) Helen Kjao.

Dok Kina želi da postane napredna država, kineski predsednik Si Đinping rekao je nedavno da je moguće udvostručiti bruto domaći proizvod i dohodak po glavi stanovnika do 2035. godine, prenosi portal Klix.

Udvostručenje kineskog BDP-a zahteva prosečni godišnji rast od 4,7 odsto u sledećih 15 godina – za šta su neki stručnjaci rekli da bi moglo biti teško postići.

Kjao, iz sektora za azijsku ekonomiju u BofA Global Research, rekla je da će neke mere reformi pomoći Kini da to ostvari.

“Mislimo da bi Kina to mogla da ostvari”, rekla je ona za CNBC.

Osim što će udvostručiti svoj BDP, azijski ekonomski div nadmašio bi SAD kao najveća svetska privreda 2027. ili 2028. godine, predviđa Kjao.

Kina je bila jedna od retkih ekonomija na globalnom nivou koja je rasla 2020. uprkos izazovima pandemije koronavirusa.

Zvanični podaci pokazuju da se kineska ekonomija prošle godine povećala za 2,3 odsto, a Međunarodni monetarni fond za Kinu je ove godine prognozirao rast od 8,1 odsto.

U međuvremenu, američka privreda se smanjila za 3,5 odsto u 2020. godini, pokazale su najnovije vladine procene. MMF je rekao da bi američka ekonomija ove godine mogla porasti za 5,1 odsto.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic