Kina pretekla SAD i postala glavni trgovinski partner Evrope

0
23
Kina pretekla SAD i postala glavni trgovinski partner Evrope
Foto: Sputnik

Kina je prošle godine pretekla SAD i po prvi put postala glavni trgovinski partner Evrope, pokazuju podaci evropskog zavoda za statistiku Eurostata.

Izvoz Evropske unije u Kinu je prošle godine porastao za 2,2 odsto, a uvoz za 5,6 odsto. Nasuprot tome, izvoz u SAD opao je za 8,2 odsto, a uvoz za 13,2 odsto.

Izvoz EU u Kinu u 2020. godini iznosio je ukupno 202,5 milijardi evra, dok je uvoz dostigao 383,5 milijardi evra.

Brisel pokušava da pojača svoje ekonomske veze sa Pekingom zaključivanjem investicionog pakta između EU i Kine, što je izazvalo zabrinutost među evropskim zakonodavcima i civilnim društvom.

Procene Eurostata takođe pokazuju da je trgovina EU počela da se oporavlja tokom druge polovine prošle godine i da je u prošlom decembru izvoz robe EU u ostatak sveta, kao i trgovina unutar EU, bila veća u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Tokom globalne pandemijske krize, blok je povećao trgovinski suficit, koji je 2020. iznosio 30,1 milijardu evra u poređenju sa 22,1 milijardu evra prethodne godine.

Kina, u kojoj su prijavljeni prvi slučajevi COVID-19, nije nametnula ozbiljna ograničenja tokom drugog talasa pandemije kao što je to bio slučaj u mnogim evropskim zemljama.

Kao rezultat toga, kineska ekonomija je nešto bliža nivoima pre pandemije u poređenju sa drugim delovima sveta, gde ograničenja i dalje utiču na ekonomske aktivnosti.

Prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, Kina će 2021. godine zabeležiti drugu najvišu stopu rasta na globalnom nivou. 

Izvor: Nova Ekonomija