Kina će 2028. godine ekonomski preteći SAD

0
23
Kina će 2028. godine ekonomski preteći SAD
Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Kina će preteći Sjedinjene Američke Države i postaće najveća svetska ekonomija već 2028. godine, pet godina pre nego što se do sada predviđalo, a razlog je različiti tempo oporavka dve najjače privrede od krize izazvane kovidom-19, navodi se u godišnjoj analizi londonskog Centra za ekonomska i poslovna straživanja.

“Pandemija kovida-19 i ekonomski pad koji je ona prouzrokovala učinili su da rivalstvo te dve države nagne na stranu Kine, koja je veoma vešto upravljala kriznom situacijom”, navodi se u izveštaju te tink-tenk organizacije, prenosi Rojters.

U izveštaju se prognozira da će kineska privreda u periodu 2021-2025. prosečno rasti po stopi od 5,7 odsto, da bi od 2026. do 2030. to bilo smanjeno na prosečnih 4,5 odsto godišnje. S druge strane, Sjedinjenim Državama je naredne godine prognoziran snažan rast, s obzirom na istorijski pad u ovoj godini, ali bi američka ekonomija od 2022. do 2025. trebalo da raste svega 1,9 odsto godišnje, a u narednih šest godina 1,6 odsto.

Poziciju treće ekonomije sveta u narednih deset godina zadržaće Japan, ali će ga početkom naredne decenije preteći Indija, što znači da će Nemačka tada biti potisnuta na peto mesto.

Velika Britanija je za sada peta najjača ekonomija sveta, ali će već 2024. godine pasti na šesto mesto, predviđa se u analizi.

Među deset najjačih ekonomija sveta, Evropa trenutno učestvuje sa 19 odsto, ali će do 2035. to biti umanjeno na 12 odsto, ili čak i manje ukoliko dođe do značajnijeg udaljavanja Velike Britanije i Evropske unije.

U izveštaju se ocenjuje da će u narednom periodu pandemija na globalnu ekonomiju najverovanije uticati povećanjem inflacije, pre nego usporavanjem rasta.

Izvor: FoNet