Kakvo je stanje na Vol Stritu

0
16
Kakvo je stanje na Vol Stritu
Foto: Kurir

Na Vol Stritu su u utorak u mirnom trgovanju Dau Džouns i S&P 500 indeks blago skliznuli s rekordnih nivoa, dok je Nasdak dosegnuo novi najviši nivo u istoriji.

Dau Džouns oslabio je devet bodova ili 0,03 odsto, na 31.375 bodova, a S&P 500 0,11 odsto, na 3.911 bodova. Nasdak indeks ojačao je, pak, 0,14 odsto, na rekordnih 14.007 bodova, prenosi Seebiz.

Nakon šest dana rasta, Dau Džouns i S&P 500 indeks juče su blago pali, što je, između ostalih, posledica pada cena deonica u energetskom sektoru za 1,5 odsto, nakon što su dan pre skočile više od četiri odsto.

U nedostatku novih makroekonomskih pokazatelja, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Od oko 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje, njih više od 80 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Rojtersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 2,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izveštaja očekivali pad od 10,3 odsto.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i uverenju ulagača da će Kongres već ovog meseca prihvatiti predlog predsednika SAD-a Džoa Bajdena o dodatnom paketu fiskalnih podsticaja vrednom ukupno 1.900 milijardi dolara.

Naslov: Redakcij

Izvor: Blic