Kakva su radna prava profesionalnih vojnika

0
39
Kakva su radna prava profesionalnih vojnika
Foto: CfSp

Angažovani su ugovorima na određeno vreme najdalje do 53. godine, vojno zdravstveno osiguranje imaju dok su u radnom odnosu.

Ministarstvo odbrane godinama ulaže velike napore da obezbedi dovoljan broj profesionalnih vojnika za potrebe Vojske Srbije. Podatak koliko vojnika godišnje se zapošljava u Vojsci Srbije, a koliko je napušta, nije dostupan. U svakom slučaju, regrutacija profesionalaca je trajan izazov pa je i konkurs za zapošljavanje stalno otvoren.

Naravno, plata je jedan od najvažnijih motiva pri izboru svake profesije. Osnovni vojnički posao je, nema sumnje, bio potcenjen kada je reč o ličnim primanjima. Ove godine plate vojnika su povećane, a biće uskoro još sličnih vesti.

– U martu, kada ukupno povećanje stupi, desetar s desetak godina staža imaće 56.500 dinara, što je skoro sedam hiljada dinara više nego u decembru. I naravno nije dovoljno, tako da ćemo i u ovoj godini nastaviti da radimo na povećanjima. Naš cilj je da vojnik kad tek počne da radi ima minimalno 50.000 dinara – izjavio ministar odbrane Nebojša Stefanović u nedavnom intervjuu za „Politiku”.

Visina plata profesionalnih vojnika razlikuje se zavisno od čina koji vojnik ima (razvodnik, desetar ili mlađi vodnik), dužnosti koju obavlja i staža. Takođe, primanja mogu da budu određena i time kojoj jedinici vojnik pripada, budući da se za službu u nekima od njih isplaćuju dodaci na platu i to za specifičnu vojnu službu, posebne uslove pod kojima se ona vrši i slično.

Vojnici sklapaju ugovor o radu na određeno vreme, čije trajanje može biti od šest meseci do tri godine. Dok su u statusu profesionalnog vojnika, ne mogu dobiti posao na neodređeno vreme.

– Profesionalni vojnici tokom karijere mogu biti po potrebi službe sporazumno premeštani ili preuzimani u druga mesta službovanja samo ako su s tim saglasni. Oni mogu podnositi molbe za promenu mesta rada, koje se razmatraju u okviru redovnog premeštajnog perioda koji važi i za sva profesionalna lica – navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja „Politike” o pravima i položaju profesionalnih vojnika.

Imaju pravo na beneficirani radni staž, ali i on zavisi od dužnosti koje obavljaju, odnosno jedinice u kojoj su zaposleni. Mogu biti angažovani u multinacionalnim mirovnim operacijama u inostranstvu i to je sjajno profesionalno i životno iskustvo, ali i prilika za dobru zaradu.

– Profesionalni vojnici ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika. Isto pravo ostvaruju i njihovi supružnici koji ne ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i njihova deca za vreme školovanja, a najduže do navršene 26. godine života – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Po prestanku radnog odnosa imaju pravo na vojno zdravstveno osiguranje samo ako im je profesionalna služba prestala zbog sticanja prava na penziju preko ovog istog fonda.

Što se tiče rešavanja stambenog pitanja, profesionalni vojnici, pošto nisu zaposleni na neodređeno vreme, a i mogu da u statusu vojnika rade samo do 53. godine, nemaju pravo na rešavanje stambenih potreba preko Ministarstva odbrane.

Međutim, ako profesionalni vojnik tokom službe bude predložen za dalje školovanje i usavršavanje da bi postao podoficir, njegov položaj postaje znatno bolji.

– Profesionalni vojnik može postati podoficir pod uslovima koji se odnose na godine života, potrebno obrazovanje i usavršavanje, službene ocene, psihofizičku i zdravstvenu sposobnost, ispunjenje bezbednosnih kriterijuma i u tom zvanju može ostati do penzionisanja – ističu u Ministarstvu odbrane.

Izvor: Politika