utorak, 9. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Kakva nas sve poskupljenja očekuju u 2021. godini

Kakva nas sve poskupljenja očekuju u 2021. godini

0
Kakva nas sve poskupljenja očekuju u 2021. godini
Foto: Kurir

U 2021. očekuju nas mnoga poskupljenja, a pored cigareta, promeniće se i cena benzina, struje, vode, TV pretplate, usluge u bankama i poreza na imovinu.

Ako je suditi po novom Akciznom kalendaru, koji je usvojen nedavno, cigarete bi u Srbiji na kraju 2025. godine mogle da koštaju kao i u zemljama Evropske unije, odnosno oko pet evra jer je predviđeno da specifična akciza sa sadašnjih 76,75 dinara po pakli skoči na čak 90,25 dinara. To praktično znači da će ovaj državni namet u naredne četiri godine, pored ovog skoka, još devet puta promeni svoju vrednost.

Prvi koraci su već napravljeni jer cigarete svih velikih proizvođača poskupljuju od 1. februara za 10 dinara po pakli i to po odobrenju vlade, koja je prvo ovakvu saglasnost dala za brendove Japan Tobacco Internationala a prema saznajima “Blic Biznisa” na poslednjoj sednici to je uradila i za proizvode kompanija British American Tobacco (BAT) i Filip Moris.

Do sinhronizovane korekcije cene naviše došlo je zbog uvećanja specifične akcize za dinar i po po pakli, koja važi od 1. januara ove godine Tako će će pušači koji uživaju u brendovima British American Tobacco (BAT) i Filip Moris za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje od 270 do 440 dinara. Na taj način je nastavljena praksa da s korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cena. Takav trend će se nastaviti sve do kraja 2025. godine a cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU.

Po tim standardima do kraja 2025. godine država bi umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Drugim rečima za uživaoce duvanskog dima u Srbiji idu loša vremena jer bi za četire godine cena pakle cigareta mogla da bude kao u nekim zemljama EU, gde je prosek oko pet evra. Naime, maloprodajne cene cigareta u EU se kreću u rasponu od 2,5 evra u Bugarskoj pa do blizu 10 evra u Irskoj.

Treba napomenuti da uz specifičnu akcizu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna od 33 odsto, koja nije menjana, a na sve to dodaje se i PDV. Drugim rečima, sa uvećanjem ovog nameta rastu i drugi, koje proizvođači moraju da izdvoje za državu, pa se zato cene koriguju znatno više od utvrđenog uvećanja po osnovu specifične akcize jer proizvođačima od 10 dinara ostaje nešto manje od osam dinara.

Benzin

Foto: Alo.rs

Vozači su već videli da je cena benzina korigovana krajem decembra i početkom januara jer je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po dana. Pored toga, realno je očekivati da uskoro dođe i do uvećanja akciza na naftu i naftne derivate, i to za 1,3 odsto koliko je bio rast indeksa potrošačkih cena u prošloj godini. To praktično znači da bi zbog uvećanja ovog državnog nameta, gorivo moglo da poskupi zbar za jedan dinar po litru.

Struja

Struja u Srbiji poskupeće od 1. februara 2021. godine za 3,4 odsto. Međutim, Vlada Srbije je donela uredbu o uvećanju posebne naknade za izdvajanja za obnovljive izvore energije, i to sa 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje, na 0,437 dinara, zbog čega će računi potrošaća već u januaru biti veći. Drugim rečima u obračunu za januar, pored stare cene za utrošene kilovate, naći će se novi iznos naknade za obnovljive obnovljivr izvore energije koji je veći skoro pet puta, zbog čega će obračaun za februar ukupno biti veći za 7,9 odsto.

Foto: Radio Slobodna Evropa

TV Pretplata

Uz račun za struju, gražani Srbije će od 1. januara dobiti i uvećanu taksu za za javni medijski servis, koja je sa dosadašnjih 255 dinara skočila na 299 dinara jer je tako propisano Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse.

Porez na imovinu

Pojedini gradovi i opštine doneli su odluku o prosečnim cenama kvadrata nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu.

Među njima su i Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Leskovac, Zrenjanin. Procenat tog uvećanja je uglavnom jedocifren i kreće se od jedan do šest odsto, u zavisnosti od grada ili opštine, ali i zone u kojoj se nekretnina nalazi.

Računi za vodu

Dok je u Beogradu cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača od 1. januara skuplja za pet odsto, u Novom Sadu je najavljeno uvođenje fiksne naknade od 118 dinara “za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije”. Ova cena od 118 dinara bi se plaćala bez obzira na mesečni iznos koji Novosađani plaćaju za vodu i kanalizaciju. I u još nekim lokalnim sredinama najavljene su korekcije cene vode.

Usluge banaka

Osnovne bankarske usluge biće u ovoj godini skuplje za 15 do 60 procenata. U pojedinim bankama održavanje računa od marta će koštati 190 dinara, umesto dosadašnjih 160. Za SMS obaveštenja mesečno će biti potrebno 100, umesto 70 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša na bankomatu ili šalteru druge banke biće 200 umesto 150 dinara. Na godišnjem nivou održavanje računa biće 2.280 umesto 1.920 dinara, dok će vas SMS obaveštenja ubuduće koštati 1.200 umesto sadašnjih 840 dinara.

Pi-si-ar test

Cena pi-si-ar testiranja od prvog januara na lični zahtev porasla je za 50 odsto, pa ova zdravstvena usluga sada košta 9.000 dinara umesto 6.000.Takvu odluku je donela Vlada na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic