Kako su uspele dve kompanije iz Srbije

0
51
Kako su uspele dve kompanije iz Srbije
Foto: eKapija

Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila je dve kompanije u Valjevu i Loznici i poručila: Borimo se da naša deca ostanu u Srbiji.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila je kompaniju “Matijević kreveti” u Valjevu, koja je u prethodnom periodu bila korisnik bespovratnih sredstava namenjenih za pomoć malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, navodi se na sajtu Ministarstva privrede.

“Kompanija u kojoj se danas nalazimo je tokom 2017., 2019. i 2020. godine bila korisnik sredstava Ministarstva za nabavku opreme. Svojim poslovanjem su opravdali pomoć države, što treba da bude motiv i drugima da osmisle dobre projekte i prijave se za neki od četiri programa podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, za šta je za ovu godinu Ministarstvo privrede obezbedilo dve milijarde dinara”, rekla je Atanasković.

Ministarka je pohvalila društveno odgovorno poslovanje ove kompanije koja je tokom pandemije donirala svoje proizvode za Kovid bolnicu u Areni u Beogradu.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković rekao je da su privrednici izuzetno značajni i da bi trebalo da se radi na unapređenju privrednog ambijenta na lokalu.

“Zahvalio bih se ministarki na poseti. Verujem da ćemo obezbediti bolje uslove za privredu u našem mestu. Ministarstvo privrede je zajedno sa gradom Valjevom finansiralo radove na saobraćajnici u privrednoj zoni na istočnom obodu grada. To je jedna od najznačajnijih investicija za ovo mesto, koja će doprineti razvoju Valjeva”, poručio je gradonačelnik.

Vlasnik firme Branko Matijević istakao je da tokom tri godine, kroz svoje programe, Ministarstvo privrede podržalo poslovanje sa 12,5 miliona dinara i pozvao druge privrednike da apliciraju za bespovratna sredstva.

Poseta kompaniji “Hedera Vita” 

Ministarka Atanasković obišla je kompaniju specijalizovanu za proizvodnju kozmetičkih proizvoda “Hedera Vita” u Loznici gde je poručila da su razvoj ženskog i omladinskog preduzetništva u vrhu prioriteta rada resora kojim rukovodi.

“Ovo je još jedna u nizu poseta i domaćim firmama u Srbiji koje organizujemo kao što smo i obećali, a kako bismo razgovarali sa privrednicima i promovisali našu privredu”, rekla je Atanasković.

Ministarka je pohvalila kompaniju “Hedera Vita” zbog angažovanja velikog broja žena, ali i zbog društveno odgovornog poslovanja, posebno u oblasti podizanja svesti građana kada je rak dojke u pitanju.

Atanasković je zahvalila gradonačelniku Loznice i predstavnicima Privredne komore Srbije, koji su prisustvovali obilasku, naglasivši njihov značaj u razvijanju privrede na lokalu.

“Naš zadatak je da se zajednički borimo da naša deca ostanu u Srbiji i da rade u svojim mestima”, poručila je ministarka.

Ona je podsetila da po prvi put ove godine, resor kojim rukovodi, sprovodi Program za podršku ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju.

“Za žene i mlade smo opredelili 100 miliona dinara, a program predstavlja kombinaciju bespovrtanih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj”, rekla je Atanasković.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je poseta ministarke od izuzetnog značajna.

“Snovi građana Loznice su ostvareni. Krupnim koracima idemo napred i imamo mnogo preduzeća na koja možemo da budemo ponosni. Ako imate jasan cilj, radite na njemu i okupite pravi tim, rezultat ne može da izostane”, izjavio je Petrović.

Izvoz u više od 15 zemalja 

Direktorka kompanije “Hedera Vita” Olgica Samuilović istakla je da je počastvovana posetom zvaničnika.

“Naša kompanija počela je sa skromnim sredstvima, danas imamo 40 radnika i još toliko spoljnih saradnika koji su uključeni indirektno, proizvode izvozimo u više od 15 zemalja sveta, na šta sam veoma ponosna. Vetar u leđa dala nam je država u prethodnom periodu, posebno 2019. i 2020. godine u kojima smo beležili najveći uspeh, gde smo dobili sredstva za opremu koja nam je pomogla u radu, ali smo bili uključeni i u projekat digitalne transformacije”, rekla je ona.

Direktorka navodi da ove godine planiraju da apliciraju za investiciono ulaganje.

“Hedera Vita” ove godine slavi deset godina od osnivanja. Reč je o kompaniji koja je od ručno pravljenih sapuna došla do proizvodnje kozmetičke linije, u svom asortimanu ima više od 300 kozmetičkih proizvoda i koja izvozi 70 odsto svojih proizvoda u Švajcarsku, Sloveniju, Češku, Norvešku, SAD, Kanadu…

Osim proizvodnje za sopstvene potrebe, bave se i uslužnom proizvodnjom kozmetičkih proizvoda za poznate domaće i strane brendove.

Naslov: Redakcija
Izvor: RTS