Kako se zapošljavaju nastavnici u školama

0
95
Kako se zapošljavaju nastavnici u školama
Foto: John Barlow

Ne postoje precizirani uslovi na osnovu kojih neko ima prednost ako se bira jedan među više kandidata za stalno zaposlenje u školama.

Mnogo je nejasnih kriterijuma po kojima nadležni odlučuju kome će dati prednost kada stalan posao u školi teba da dodele jednom među više odličnih kandidata. To je i okosnica otvorenog pisma koje je sročio i ministru prosvete Branku Ružiću uputio Milan Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti, čija radna biografija obiluje pokazateljima zalaganja, stvaralaštva i uspeha. Zato i jeste jedan od laureata nagrade „Najbolji edukatori Srbije” za 2020. godinu. Ali, to nije bilo dovoljno da na konkursu za stalan posao profesora srpskog bude i odabran u niškoj Gimnaziji „Svetozar Marković”, gde je inače zaposlen na određeno vreme od 2015. godine.

On u nastavi zamenjuje direktora škole, neformalno to se zove „čuvanje prethodnog radnog mesta”, a formalno „mirovanje radnog odnosa”, na koje po zakonu direktor ima pravo. Međutim, tu ga neko može menjati samo na određeno vreme, kao što i direktorski mandat nije za stalno. Čuvanje mesta u nastavi traje najviše dva direktorska mandata, a onaj ko radi na toj čuvanoj poziciji ima pravo da konkuriše za stalan posao kad god i gde god da se otvori prilika. Otuda Petrović među 12 kandidata na konkursu koji je u niškoj gimnaziji raspisan za 55,56 odsto radne norme profesora srpskog jezika. Rešenjem konkursne komisije on nije najbolji od devet nastavnika koji su potpunu dokumentaciju blagovremeno dostavili i ispunjavaju uslove za ponuđeno stalno radno mesto. Posao je dodeljen profesorki koja godinama radi na određeno vreme baš na poziciji za koju je i raspisan javni poziv.

Ne dovodeći u pitanje njenu stručnost, kompetencije komisije koja je o kandidatima odlučivala, ni kvaliteta rada u školi iz koje bi, kako kaže, davno otišao da o njoj ne misli samo najbolje, Petrović u razgovoru za „Politiku” ističe da je, nakon što je odbijen bez obrazloženja, napisao otvoreno pismo ministru zato što bi hteo da, ako može, živi i radi u Srbiji. Ogromnu podršku ukazale su mu kolege, pa i tako što su zatrpale onlajn poštu kabineta resornog ministra pitajući da li je prosveti stalo do najboljih nastavnika. Zvanična pisma prvom čoveku obrazovanja i rukovodstvu gimnazije Petrović je poslao juče.

– Ministru prosvete poslao sam lično imejl sa svom dokumentacijom koja ne može da se javno objavljuje. Formalna žalba, po savetu advokata, poslata je poštom i Milici Milosavljević, koja trenutno obavlja funkciju direktora gimnazije. Suština svih mojih obraćanja je da isti problem tišti hiljade nastavnika jer preciznih kriterijuma za odabir najboljih nema – tvrdi Petrović.

Da li je rukovodstvo škole u obavezi da svakom odbijenom kandidatu detaljno obrazloži zbog čega nije primljen i zašto je komisija odabrala nekog drugog? Šta je presudilo u izboru na ovom konkursu u gimnaziji koja je jedna od najboljih u Srbiji i očekuje se da okuplja samo izuzetne nastavnike? To su neka od pitanja koja smo postavili Milici Milosavljević.

– Stava smo da ne dajemo nikakve izjave dok se ne završi postupak kako se ne bi prejudiciralo odlučivanje. Konačna odluka u vezi s konkursom biće sigurno propraćena obrazloženjem, kao i zvaničnim saopštenjem za medije. Nezadovoljni kandidati će imati prava, na osnovu tog obrazloženja, da dalje postupaju – odgovorila je Milosavljevićeva.

Naslov: Redakcija

Izvor: Politika