petak, 5. apr 2024.
Home Pravo Preporučeni Kako se osloboditi ružnih i “teških” sećanja i ne dozvoliti im da utiču na dalji razvoj i funkcionisanje.

Kako se osloboditi ružnih i “teških” sećanja i ne dozvoliti im da utiču na dalji razvoj i funkcionisanje.

0
Kako se osloboditi ružnih i “teških” sećanja i ne dozvoliti im da utiču na dalji razvoj i funkcionisanje.

Ružna i loša sećanja kojih se teško oslobađaju nekim ljudima predstavljaju veliko opterećenje i kočnicu kada žele da nastave život. Ona mogu uticati i na razvoj karijere, društveni život, i prezentovanje i prikazivanje sebe.

Loša i ružna sećanja muče mnoge, a kod nekih dovode i do ozbiljnih poremećaja. Naučnici su sada na korak od saznanja da li takva sećanja mogu da se izmene ili čak potpuno izbrišu.

Procedure koje koriste psihijatri kako bi indirektno ponovo aktivirali traumatske epizode kod pacijenata mogu predstavljati “prozor” kroz koji loša i ružna sećanja mogu da budu izmenjena ili čak potpuno izbrisana, navodi naučna studija koju su predvodili istraživači sa Univerziteta Teksas AM, prenosi Sputnik.

Tako na primer ratni veterani koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) mogu tokom terapije biti pitani da se prisete posebnih spoljnih stimulanasa, kao što su bljesci svetla ili jaki zvuci, koji su povezani i okidači su sećanja na traume.

Ideja ove metode je da provocira sećanje bez nanošenja dodatne patnje pacijentu, kako bi kroz terapije izlaganja ublažila reakcije straha.

“Glavni izazov je to što, kada se izvode slične procedure, sećanje na originalnu traumu nije izbrisano. Uvek je tu i može da se ponovo pojavi, što izaziva ponovnu manifestaciju PTSP i da ljudi ponovo osećaju strah“, rekao je Stiven Maren, profesor psihologije i neurologije na tom univerzitetu.

Kako bi izmenili ili čak eliminisali traumatsko sećanje, naučnici su koristili postupak uslovljavanja u kom je signal indirektno povezan sa traumatskim događajem. Kada je isti signal primenjen kasnije, on indirektno reaktivira sećanje na događaj i povećava aktivnost u hipokampusu, delu mozga važnom za memoriju, navode naučnici.

Oni navode da ponovno aktiviranje traumatskog sećanja kroz izlaganje indirektnim okidačima, može da ga izmeni i ublaži. Sada nameravaju da prošire svoju studiju kako bi kroz ovu tehniku ono moglo da bude potpuno izbrisano.

Izvor: Nacional Geographic Srbija, 12. 04. 2021.

Naslov: Redakcija