Kako se izboriti sa “digitalnim umorom”?

0
37
Kako se izboriti sa
Foto: Pinteres

Prošlu godinu je definitivno obeležila pandemija koronavirusa koja je promenila način na koji živimo, radimo i zabavljamo se. Jedan od problema je definitivno digitalni umor koji je postao česta pojava zbog rada od kuće.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi rade od kuće, a radno vreme često traje i duže od uobičajenog. Zbog toga su mnogi “zalepljeni” za mobilne telefone i kompjutere te žive život u kojem nema jasne granice između privatnog i profesionalnog života. Dugoročno, ovakav način života može dovesti do zdravstvenih problema tako da se između ostalog potrebno osloboditi od digitalnog umora. Postoje tri jednostavna načina da uspete u tome, piše Biznis.ba.

Naučite da se isključite

Nakon što završite s poslom, naučite da napravite digitalnu pauzu od svih uređaja. Umesto toga se fokusirate na nešto u čemu uživate, to može biti čitanje knjige, slušanje muzike, provođenje kvalitetnog vremena s voljenim osobama i slično. Držanje takvog rasporeda će vam omogućiti da imate kontrolu nad svojim svakodnevnim životom.

Fokusirajte se na jedan zadatak

Multitasking se čini neizostavnim u današnjem svetu, međutim, novija istraživanja sprovedena širom sveta pokazuju da multitasking zapravo i nije najbolji način za postizanje produktivnosti. Iako vam se može činiti da ste profesionalac u obavljanju nekoliko stvari istovremeno, u stvarnosti to nije tako i vaša produktivnost opada. Zbog dugog radnog vremena i konstantnog korištenja više uređaja za obavljanje više zadataka, teško se koncentrisati. Čak se javljaju i probleme u prisećanju zadataka koji moraju biti završeni tokom dana.

Ne zaboravite stvarni svet

Digitalni svet je moderan i mnogo toga možemo obaviti jednostavnim klikom na dugme. No, stvarni, fizički svet nas povezuje i donosi zadovoljstvo, osećaj pripadanja i međupovezanosti. Čak i u najgušćem radnom rasporedu treba da pronađete vremena za fizičku vežbu. Čak i šetnja u trajanju od 20 minuta će opustiti vaše telo i um. Takođe, nemojte zaboraviti druženja s prijateljima i održavajte komunikaciju s njima.

Izvor: Blic