Kako se iz Srbije može trgovati cenom akcija najvećih svetskih kompanija?

0
50
Kako se iz Srbije može trgovati cenom akcija najvećih svetskih kompanija?
Foto: Ds Pass Me

Trenutno je u toku sezona finasijskog izveštavanja, kada najveće svetske kompanije objavljuju svoje rezultate poslovanja. Kompanije objavljuju finansijske izveštaje krajem svakog kvartala, četiri puta godišnje, a rezultati imaju odlučujući uticaj na kretanje vrednosti akcija.

Kad investitor razmatra finansijske izveštaje kompanija, obično uzima u obzir tri faktora. To su: zarada po akciji (eng. earnings per share, iliti skraćeno EPS), ostvareni prihodi i prognoze analitičara.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Nije toliko važno razumeti kako se do zarade po akciji, prihoda i prognoza analitičara dolazi, niti znati druge pojedinosti i kako se obračunavaju. Ključna stvar je uporediti (zvanično) objavljene rezultate sa očekivanjima analitičara. Ako su zarada po akciji ili prihodi niži od očekivanja analitičara, akcija kompanije koja je objavila poslovne rezultate verovatno će izgubiti na vrednosti. S druge strane, rezultati bolji od očekivanih mogu da podstaknu rast cene akcije.

Prognoze analitičara o budućem kretanju cene su takođe od velikog značaja. Prognoza se odnosi na poslovni cilj koji kompanija želi da postigne i sugeriše u kojoj meri će biti uspešna u budućnosti. Samim tim, ukoliko neka kompanija objavi neočekivano visoku zaradu po akciji i prihode od prodaje, ali joj je prognoza za predstojeći period pesimistična, cena njene akcije će ipak imati tendenciju da opadne.

Neke od najvećih i najpoznatijih kompanija na svetu su objavile rezultate poslovanja tokom protekle nedelje, a mnogi su bili bolji od očekivanih.

Sezona finansijskog izveštavanja je počela izveštajima velikih banaka koje su uglavnom imale rezultate bolje od očekivanih, dok su tržišta nestrpljivo čekala rezultate kompanija poput Netflixa koji je rezultate objavio 19. januara. Netflix je objavio zaradu po akciji (EPS) manju od očekivane, ali je prihod bio bolji od očekivanog. Najvažniji podatak bio je broj neto pretplatnika, koji je ponovo bio iznenađujuće iznad prognoza, sa 8,5 umesto očekivanih 6,47 miliona. Investitori nisu smatrali da će Netflix ponovo uspeti da ostvari tako dobre rezultate, pa je nakon izveštaja akcija kompanije sledećeg dana „skočila“ oko 15%, na istorijski maksimum od 592 dolara.

Microsoft je rezultate poslovanja objavio 26. januara, uz brojke znatno veće od prognoziranih. Akcija kompanije je naredni dan porasla na najvišu dostignutu cenu, od 240 dolara.

Najvažniji dan sezone finansijskog izveštavanja možda je bio 27. januara. Kompanije Tesla, Apple i Facebook su tada objavili rezultate poslovanja.

Apple je postigao i već objavio sjajne rezultate poslovanja u poslednjem kvartalu prošle godine, uz EPS i prihode bolje od očekivanih. Ova kompanija je uspela da obori sopstveni rekord i ostvari 111,4 milijardi prihoda u prethodnom kvartalu. Isporuke pametnih telefona su u četvrtom kvartalu skočile 22% na novi maksimum, čime je Apple postao najveći prodavac telefona na svetu.

Tesla je objavio mešovite rezultate, sa prihodom boljim od očekivanog, ali je EPS bio slabiji od prognoziranih rezultata.

Facebook je objavio prihod i EPS bolje od očekivanih. Kompanija je izjavila da će se udaljiti od političkog sadržaja kako bi izbegla probleme sa regulativom u budućnosti.

U međuvremenu, finansijska sezona se nastavlja. Kompanije Alibaba, Google i Amazon će rezultate objaviti tokom prve sedmice februara.

Izvor: Blic