nedelja, 12. nov 2023.
Home Pravo Pravne vesti Kako je Uredba o ponudi zamenskog putovanja uticala na turističke agencije?

Kako je Uredba o ponudi zamenskog putovanja uticala na turističke agencije?

0
Kako je Uredba o ponudi zamenskog putovanja uticala na turističke agencije?

Građani koji nisu iskoristili svoje vaučere za nerealizovana putovanja uplaćena još na početku pandemije, ovih dana se sve više javljaju turističkim agencijama i traže povraćaj novca. Iako je u novembru odlukom Vlade Srbije uredba o zamenskim vaučerima produžena na još godinu dana, mnogi putnici očigledno nisu bili informisani o tome.

Kako za list Politika kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yute), ima više poziva od početka ove godine i reč je o onima koji nisu znali da je obaveza agencija da im vrati novac odložena do januara sledeće godine.

,,Uredba je produžena još u novembru zbog celokupne situacije u turističkom sektoru i činjenice da agencije nisu u mogućnosti da vrate novac putnicima. Pandemija, kao i kriza koju je donela u naš sektor imala je za posledicu masovna otkazivanja turističkih putovanja koja su delimično ili u celosti bila uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine. Kako se okolnosti nisu i dalje znatno promenile u interesu i putnika i turističke privrede, kao i opstanka agencija bilo je da se ova uredba odloži“, objašnjava Seničić.

Poslednjom izmenom uredbe o zamenskim putovanjima, predviđeno je da putnik može da iskoristi zamenski vaučer najkasnije do 31. decembra ove godine. Ukoliko se i posle tog roka odluči za povraćaj novca agencije će biti dužne da iznos refundiraju najkasnije do 1. februara sledeće godine.

Prema poslednjim podacima, turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 miliona evra za nerealizovana putovanja, a taj novac očekuje oko 65.000 putnika. Smatra se da je taj iznos još i veći jer nisu uračunata đačka putovanja i ekskurzije. Dug bi, kako se pretpostavlja, uz đačke ekskurzije, mogao da dostigne i 26 miliona evra.

Ipak, treba podsetiti da je na turističkom tržištu bilo mnogo problema i potresa. Osim što je znatan broj agencija prestao da radi, dogodio se i bankrot jednog velikog turoperatera, agencije Muzeidis koja je pokrivala veliki broj aranžmana u Grčkoj. Sa druge strane bilo je problema i sa agencijama koje su imale dugovanja prema putnicima koji su uplatili aranžmane u Italiji u koju uopšte nije moglo ni da se putuje.

Prosečne cene aranžmana iznosile su oko 200 evra, u velikom broju slučajeva nisu uplaćeni u celosti, dok su skuplja putovanja bila rezervisana u Španiji i Italiji.

Izvor: Biznis.rs