sreda, 17. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Kakav je izvoz meda iz Srbije

Kakav je izvoz meda iz Srbije

0
Kakav je izvoz meda iz Srbije
Foto: BT

Srpski pčelari planiraju uskoro izvoz još tri-četiri šlepera bagremovog meda u Italiju, a pre tri dana prvi put su na italijansko tržište plasirali 20.880 kilograma, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Predsednik te organizacije Rodoljub Živadinović kaže za Tanjug da je pre tri dana izvezen jedan šleper sa buradima bagremovog meda u Italiju.

U planu je, kaže, da se za 15 dana izveze još jedan, a potom još dva-tri šlepera, od kojih svaki ima po 20.880 kilograma meda.

Kaže da je bagremov med, koji je izvezen u Italiju po ceni od 800 dinara po kilogramu, vrhunskog kvaliteta, da sadrži 43 odsto polena bagrema, a da je zakonski minimum 20 odsto.

Naveo je da SPOS nedavno uveo Halal standard i da planiraju izvoz na mnoga tržišta u svetu, među kojima je i Kina.

Živadinović je rekao da su u toku pregovori sa Kinom, koja uvozi kvalitetan med, uprkos tome što je veliki izvoznik meda.

“Kina ima pet miliona milijardera koji traže vrhunsku hranu svih tipova. Trenutno pregovaramo da vidimo da ove sezone, ako bude meda, izvezemo u Kinu”, kaže Živadinović.

Foto: eKapija

Naveo je da bagremov med čini više od polovine prinosa srpskog meda.

Prethodna sezona je, kaže, bila loša i prinos smanjen za 80 odsto u odnosu na prosek, a ono što se sada izvozi su zalihe meda iz 2019. godine.

“Preostale su male količine meda, upravo ih izvozimo. Čim krene sezona očekujemo da će biti bolje. Najveće tržište za nas je EU, a spremamo se i za arapsko tržište”, rekao je Živadinović.

On je naveo da je u toku velika akcija na suzbijanju falsifikovanog meda na tržištu Srbije.

“Pozvali smo pčelare i potrošače da prijave svaki sumnjivi med. Te informacije prenosimo veterinarskoj inspekciji. Imamo već neke rezultate”, kaže Živadinović.

Naveo je da je SPOS dobio prijave o neispravnosti meda za više od 500 maloprodajnih objekata.

“Uvek kada je loša godina falsifikatori to iskoriste i plasiraju falsifikate koji lako padaju na analizi”, rekao je Žiavdinović.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic