Kada je pravo vreme da se prekine rad od kuće?

0
15
Kada je pravo vreme da se prekine rad od kuće?
Foto: DevelopmentAid Careers

Poslodavci koji organizuju rad od kuće, a takvih je petina, i dalje se kolebaju da vrate svoje zaposlene u radne kolektive, jer se plaše ponovnog masovnog zaražavanja virusom korona.

Kada će privreda stati na noge i da li će aktuelna vakcinacija kao jedna od najvažnijih epidemioloških mera u borbi protiv kovida 19 pomoći da se poslovanje u Srbiji vrati na stanje pre pandemije, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi. Lekari poručuju da početak vakcinacije ne znači da se epidemiološke mere mogu ublažavati, jer se veoma lako mogu desiti nova zaražavanja, ne samo među onima koji nisu zaštićeni, već i među vakcinisanima.

Poslodavci koji organizuju rad od kuće, a takvih je oko petina, i dalje se kolebaju da vrate svoje zaposlene u radne kolektive, jer se plaše ponovnog masovnog obolevanja, posebno zato što je broj zaraženih neprestano visok, oko 2.000. Iz vlade i Ministarstva za rad na tu temu nema posebnih predloga niti preporuka.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da privrednici koji imaju interes da njihovi zaposleni rade od kuće, bez obzira na vakcinaciju, treba tako da nastave da posluju. Nebojša Atanacković, počasni predsednik UPS, podseća na to da je za razliku od perioda kada je kovid kriza počinjala broj zaraženih sada ogroman.

– Zato smatram da tamo gde se režim rada od kuće pokazao delotvornim i efikasnim, takav treba i da ostane, do daljeg. Ne treba država nikom ništa da predlaže, no to ipak može da radi u preduzećima pod njenom kontrolom. U realnom sektoru nema potrebe. Ne treba privatnim poslodavcima nikakav signal iz vlade da se, recimo, prekine rad od kuće i vrati na stari režim. Svaki poslodavac je svestan toga u kojim sektorima je takvo poslovanje kod njega izvodljivo. Ako je to u interesu i poslodavca i zaposlenih, onda nema problema, niti o tome treba da vodi brigu država – izričit je Atanacković, dodajući da, i pored toga što je vakcinacija u toku, još nije vreme za vraćanje u kolektive.

– Samo će nam se reći kada će biti pravo vreme da se vratimo starim navikama u poslovanju i prestanemo da u ovolikoj meri obraćamo pažnju na koronu. I pored toga, kada dođe to doba, smatram da i tada treba nositi maske i držati distancu. Kada brojevi zaraženih padnu na nekoliko desetina dnevno, onda ćemo moći da kažemo da je rizik od obolevanja minimalan, bez obzira na to da li su radnici primili vakcinu ili ne. Jer, sveto je pravilo da što je veći broj novozaraženih, to je i veća šansa da članovi kolektiva obole, a to nikom ne treba jer poslodavcu nije u interesu da funkcionisanje kolektiva dovede u pitanje – uverava Atanacković.

Upitan da li su poslodavci možda primetili da radnici odbijaju vakcinaciju kako bi odložili povratak u radni kolektiv, on odgovara da je takva teza apsurdna, jer o povratku odlučuje poslodavac, a ne radnik.

– Ako poslodavac donese odluku o obustavi rada od kuće, svi moraju da se vrate u radne prostorije, a da li se neko vakcinisao ili nije, njegovo je lično pravo. Uvek će biti onih koji ne žele da se vakcinišu, ali to nije slučaj samo sa koronom, već sa svim zaraznim bolestima. Sem toga, i vakcinisani može da prenese zarazu, isto kao i nevakcinisani – naglašava Atanacković.

U Srbiji je, kako ističu predstavnici sindikata, zbog krize izazvane kovidom 19, više od 100.000 radnika dobilo mogućnost da posao obavlja od kuće.

Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku, podseća i na istraživanja koja pokazuju da se svega 18 do 20 odsto firmi u Srbiji odlučilo da njihovi zaposleni rade od kuće, a od tog procenta kod samo petine njih produktivnost rada je povećana, dok se kod ostalih beleže loši poslovni i finansijski rezultati.

– Problem je i to što se rad od kuće ne može organizovati u više od 75 odsto radnih mesta u našoj privredi. Izvodljiv je u administrativnim poslovima, dizajnerskim i IT, u komercijali, pa je tamo olakšan rad u doba korone. Zato je i za očekivati da će i u narednim mesecima poslodavci na sličan način organizovati rad, sve do onog trenutka do kada se širenje virusa ne svede na minimum – navodi Rajić i podseća da će sami poslodavci morati da preseku šta im je dalje činiti i da li im se više isplati da tako organizuju posao ili ne.

– Vakcinacija još nije ni uzela maha, pa mi se čini da još nije došlo vreme za masovni povratak u kolektive – dodaje Dragoljub Rajić. Ipak, u radu od kuće, podseća on, poslodavci vide dobru stranu, a to je ušteda, jer na taj način mogu da smanje troškove u pogledu režija i iznajmljivanja kancelarijskog prostora.

Naslov: Redakcija

Izvor: Politika