nedelja, 7. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Japan podržava otvaranje fabrike papira u kojoj rade osobe sa teškoćama u razvoju

Japan podržava otvaranje fabrike papira u kojoj rade osobe sa teškoćama u razvoju

0
Japan podržava otvaranje fabrike papira u kojoj rade osobe sa teškoćama u razvoju
Izvor: biznis.rs

Socijalno preduzeće Naša kuća, koje zapošljava osobe sa teškoćama u razvoju, jedino u ovom delu sveta proizvodi papir od praznih paklica cigareta, prema pravilima drevne japanske veštine.

Japanska državna agencija za međunarodni razvoj i saradnju – JICA i organizacija Ikoma iz grada Ikoma, sa kojima Naša kuća godinama sarađuje, zainteresovani su da finansiraju pokretanje prve fabrike reciklažnog papira u kojoj bi se ovaj ručni proces proizvodnje modernizovao i koja bi, za početak, zaposlila tridesetak osoba sa teškoćama u razvoju, navodi se u saopštenju.

„Zahvaljujući agenciji JICA naši ljudi su prošli obuku za proizvodnju papira na ovaj način i jedini smo koji poznajemo ovu veštinu, koja se u Japanu neguje vekovima. Pored finansijske podrške za pokretanje fabrike, dobićemo i obuku o tome kako da vodimo fabriku i kako da ovu proizvodnju širimo dalje po drugim gradovima u Srbiji“, kaže Anica Spasov, osnivačica socijalnog preduzeća Naša kuća, žena koju je Evropska mreža za socijalno preduzetništvo proglasila jednom od 100 najuticajnijih žena socijalnog preduzetništva u Evropi.

U ovom trenutku u prostorijama Naše kuće u Beogradu, gde je organizovana ručna proizvodnja papira od paklica cigareta, angažovano je preko 15 osoba sa teškoćama u razvoju i oni mesečno proizvedu 100 kg ovog papir. Ovako proizveden papir koriste likovni umetnici, koristi se dalje za pravljenje ambalaže ili kao dekorativni papir. Prazne paklice cigareta u Našu kuću stižu iz svih gradova Srbije, a šalju ih građani koji znaju za ovu proizvodnju. Podršku imaju i od japanske kompanije Japan Tobacco International (JTI) koja im dostavlja karton od paklica cigareta ali ih i finansijski i na druge načine pomaže već osam godina.

Zahvaljujući podršci japanskih partnera, Naša kuća ima priliku da formira mrežu mini fabrika za proizvodnju reciklažnog papira i da u ovaj posao uključi i druge lokalne samouprave u Srbiji. Najzainteresovaniji su u Kragujevcu i Zaječaru gde je već pokrenuta proizvodnja, ali i u drugim gradovima postoji interesovanje. Ovo su gradovi u kojima su aktivna udruženja roditelja osoba sa teškoćama u razvoju i oni u ovoj akciji vide veliku šansu za svoju decu, ističe se u saopštenju.

U Beogradu su već obavljeni prvi razgovori sa predstavnicima opštine Zvezdara i traži se mesto za izgradnju ove fabrike.

„Podrška lokalne i gradske samouprave je ovde neophodna i mi verujemo da ćemo je imati. Želimo da ovaj model predstavimo i državnom vrhu jer nam zainteresovanost japanskih partnera daje priliku da, kao zemlja, kreiramo jedinstven model profitabilnog socijalnog preduzeća koji bi unapredio život osoba sa teškoćama u razvoju“, dodaje Anica Spasov.

Izvor: biznis.rs, 23. 08. 2022.