sreda, 17. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Izvoz kontaminiranog susama iz Indije

Izvoz kontaminiranog susama iz Indije

0
Izvoz kontaminiranog susama iz Indije
Foto: IPS-Ingredis

Hrvatska i ostale evropske zemlje već su mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen-oksid, zbog čega je i sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda od susama.

Incident s pesticidom etilen-oksidom kojim su tretirane semenke susama već neko vreme je predmet u okviru sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije, rekao je direktor hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević agenciji Hina.

Prošle godine u septembru prijavljeni su vrlo visoki nivoi etilen-oksida u određenim serijama semena susama poslatih iz Indije u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta više od maksimalno dozvoljenog nivoa od 0,05 miligrama po kilogramu, propisanog evropskom uredbom.

Evropska unija je zaključila da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi u Uniji jer je etilen-oksid razvrstan kao mutagena, karcinogena i reproduktivno toksična materija, a osim toga nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.

U Hrvatskoj su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 2020. zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen-oksidom. To je porast u odnosu na 2018, kad je zabeleženo 60 objava, i u odnosu na 2019, kad su bile 53 objave.

Foto: Fresher Pantry

Prva je na incident putem evropskog RASFF sistema upozorila Belgija nakon čega je sledilo vraćanje spornih proizvoda distributerima, a potom je EU obavezala uvoznike da na granicama dodatno analiziraju semenke poreklom iz Indije.

Petričević je naveo da je, po njegovoj proceni, deo proizvoda došao do krajnjih kupaca, a da u ovoj godini nisu zabeleženi novi slučajevi njihovog stavljanja na tržište.

Pretpostavlja da je na tržištu zbog pojačanih kontrola preostalo još malo količina susama koji je dustriburan prošle godine.

Naglasio je, međutim, da su pojedini subjekti iz preventivnih razloga povukli svoje gotove proizvode s tržišta iako u njima nije bilo dokazano prisustvo etilen-oksida ili je utvrđena količina manja od maksimalne dopuštene granice za taj pesticid.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTS