IT industrija treća izvozna snaga Srbije

Srbija je krajem dvadesetog i na početku 21 veka doživela retrogradan proces u privredi – stihijsku deindustrijalizaciju. Oporavak je težak i pun iskušenja. Neke tradicionalne grane srpske privrede više nisu među vodećima, ali zato dolaze nove narastajuće snage u vidu IT industrije.

0
44
Ilustracija, Foto: shutterstock

Izvoz ove mlade srpske privredne grane u 2017. iznosio je više od 900 miliona evra. U 2018. cifra se penje na preko milijardu evra. Do sada ova 2019. beleži znatan rast u odnosu na 2018.

Pokazatelj ovome ja da se srpska IT industrija nalazi između 30. i 50. mesta na svetskim listama, što je najbolji rezultat neke privredne grane u Srbiji.

Uprkos evidentnoj ekspanziji IT privrede, srpsko tržište IT usluga je veoma nerazvijeno. Ovo najbolje ilustruje IT potrošnja po glavi stanovnika, koja je za 2015. iznosila oko 62 evra, dok je iste godine prosek u EU 600 evra.

Ulaganja u IT industriju u Srbiji po glavi stanovnika iznosi 60 evra.

Za stalni rast IT industrije potrebni su kadrovi. Procena je da za željeni izvoz u visini od dve milijarde evra IT industrije, nedostaje dodatnih 30.000 IT stručnjaka. Prioritet je ulaganje u obrazovanje iz oblasti informatičkih tehnologija.

Međutim, kao u svakoj novoj oblasti i ovde ima problema. Proizvodi IT industrije, a često zbog pravne reputacije Srbije pokreću dodatne provere od strane velikih korporacija. Da bi se ova dodatna procedura izbegla, naplata se vrši preko posrednika – firmi koje imaju sedište u SAD ili EU. Postoje i drugi problemi vezani za platni promet prema inostranstvu, naročito kada su u pitanju platne kartice iz inostranstva.