četvrtak, 11. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Ilon Mask i Tviter: Kako će se društvena mreža promeniti?

Ilon Mask i Tviter: Kako će se društvena mreža promeniti?

0
Ilon Mask i Tviter: Kako će se društvena mreža promeniti?

Milijarder Ilon Mask je sklopio dogovor o kupovini Tvitera uz obećanje da će smanjiti cenzuru na platformi, otvarajući pitanje šta će njegov pristup značiti za „digitalni gradski trg”.

Grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost da bi nedostatak umerenosti mogao dovesti do porasta govora mržnje.

Mnogi korisnici Tvitera se takođe pitaju da li to znači da će nalozi koje je kompanija suspendovala biti vraćeni.

Najpoznatija ličnost čiji je nalog ukinut bio je bivši američki predsednik Donald Tramp.

Pošto je objavljena vest o dogovoru, grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog govora mržnje na Tviteru i moći koju bi imao Mask – samoproglašeni „apsolutista slobode govora”.

On je bio glasan kritičar politike platforme po pitanju moderiranja sadržaja, tvrdeći da Tviter treba da bude pravi forum za slobodu govora.

U izjavi posle sklapanja dogovora, Mask je opisao slobodu govora kao „temelj funkcionalne demokratije”.

„Zabrinuti smo oko bilo kakvih koraka koje bi Tviter mogao da preduzme da naruši sprovođenje politika i mehanizama namenjenih zaštiti korisnika.

„Poslednja stvar koja nam treba je Tviter koji namerno zatvara oči pred nasilnim i uvredljivim govorom upućenim korisnicima, posebno onima koji su najviše pogođeni, poput žena, nebinarnih osoba i drugih”, glasi objava organizacije Amnesti internešnal na Tviteru.

Hoće li korisnici napuštati Tviter?

Mask je rekao da se nada da će čak i njegovi najžešći kritičari ostati na platformi „jer je to ono što sloboda govora znači”.

Međutim, neki korisnici su zapretili da će napustiti Tviter, dok su drugi već odustali.

Britanska glumica Džamila Džamil, poznata po ulozi u TV seriji Dobro mesto, rekla je da očekuje da ta platforma „postane prostor sa još više bezakonja, mržnje, ksenofobije, fanatizma i mizoginije”.

„Volela bih da ovo bude moj… poslednji tvit”, poručila je Džamil milionima pratilaca.

U međuvremenu, Karolajn Or Bueno, istraživačica sa postdoktorskih studija na Univerzitetu Merilend, rekla je da će za sada ostati na platformi, gde ima više od 450.000 pratilaca.

„Nemamo pojma kako će to izgledati pod vođstvom Ilona Maska”.

„Ono što znamo je da ako svi pristojni ljudi odu, stanje će se pogoršati mnogo brže”, rekla je Bueno.

Dan Ajvs, analitičar investicione firme Wedbush Securities, rekao je za BBC da očekuje da će većina korisnika imati pristup „sačekaj, pa ćeš videti”.

„Trenutno je reč o udvaranju novim i zaustavljanju odlazećih korisnika sa platforme”, rekao je Ajvs.

Upravni odbor Tvitera koji čini 11 članova jednoglasno je prihvatio Maskovu ponudu od 44 milijarde dolara (oko 41 milijarda evra).

Džek Dorsi, suosnivač Tvitera koji je još u upravnom odboru, rekao je da je srećan što će društvena mreža „nastaviti da služi javnoj konverzaciji”, iako ne veruje da „bilo ko treba da poseduje ili vodi Tviter”.

U tvitu je napisao da veruje da je Elon Mask „jedinstveno rešenje u koje veruje”.

„Verujem u njegovu misiju da proširi svetlost svesti”, dodao je Dorsi.

Izvršni direktor Tvitera Parag Agraval takođe se obratio zaposlenima na sastanku, rekavši da je budućnost kompanije neizvesna, prenosi novinska agencija Rojters.

„Kada ugovor bude zaključen, ne znamo u kom pravcu će platforma ići”, navodno je izjavio Agraval.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je u ponedeljak novinarima da je američki predsednik Džozef Bajden „već dugo zabrinut zbog moći velikih društvenih mreža”, ko god posedovao ili vodio Tviter.

Senatorka demokrata Elizabet Voren izjavila je da je dogovor „opasan za našu demokratiju”, zalažući se za porez na bogatstvo i „snažna pravila kako bi tehnološki giganti bili odgovorni”.

U međuvremenu, republikanska senatorka Marša Blekburn pozdravila je dogovor kao „ohrabrujući dan za slobodu govora”.

Izvor. BBC, 26. 4. 2022.