I pored povećanja cena žitarice, somborski ratari još ne prazne silose

0
28
I pored povećanja cena žitarice, somborski ratari još ne prazne silose
Foto: Agrometal Sombor

Posle novembarskog skoka cena osnovnih ratarskih kultura novi cenovni skok zabaležen je u januaru. Najviše su povećane cene kukuruza i soje. Međutim somborski proizvođači nisu još uvek ispraznili silose i prodali sve zalihe.

Iz skladišta i silosa poljoprivrednika, zadruga i preduzeća ovih dana prodaju se kukuruz, pšenica i soja. Cene jesu dobre, ali proizvođači su oprezni, pa velike i masovne prodaje nema.

“Prvi neki značajniji pad cena inicira veću prodaju bilo soje bilo kukuruza, u nadi da će se ipak postići neka cena koja je još bila do juče ili prekjuče. Međutim, ovo je berzanska roba, cene se menjaju na dnevnom nivou. Smatramo da se na ovom nivou može očekivati zaustavljanje cene kukuruza, a proizvođači će robu prodavati kada im novac bude potreban za zasnivanje nove proizvodnje, ili za plaćanje obaveza koje imaju prema bankama. Isto tako možemo reći da je malo ko očekivao ovakve cene mineralnih đubriva i zato je dobro da nismo svi jesenas potrčali i prodali kukuruz”, kaže direktor somborskog Meteor-komerca Jeca Ilić.

Cena soje je i u žetvi bila dobra i to je razlog što je deo proizvodnje prodat još tada. Ipak soje još ima na lageru, a cene su oko 60 dinara.

“Kada je u pitanju soja ona se u žetvi obično više prodaje. Ipak veći proizvođači, bez obzira što je i cena tada bila dobra, oko 45 dinara, ostavili su soju na čuvanju. Sada je polako prodaju po aktuelnim cenama od oko 60 dinara. Ta cena ne bi bila takva da deo soje nije prodat, pa je manja ponuda i povećana tražnja razlog za ovakvu cenu”, kaže Ilić.

Silosi kompaninje Agro plus u Svetozaru Miletiću u vreme skoka cena bili su puni robe, a prodaja je počela onda kada je procenjeno da je najpovoljniji trenutak. Pre nekoliko dana prodate su veće količine kukuruza.

“Sada je cena kukuruza oko 22 dinara i to je, da kažem, idealna cena. Imali smo prinos 13 -14 tona po hektaru i sa ovom cenom zarada je dobra. Ko je bio mudar i sačuvao kukuruz sada je dobro prošao, jer je jesenas cena bila 17,18 dinara. Povećana je potražnja i za sojom i kukuruzom i pšenicom”, kaže direktor proizvodnje kompanije Agro-plus Milomir Kusić.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTV