petak, 5. apr 2024.
Home Pravo Pravne vesti Gugl postigao dogovor o isplati 3,8 miliona dolara posle optužbi o diskriminaciji

Gugl postigao dogovor o isplati 3,8 miliona dolara posle optužbi o diskriminaciji

0
Gugl postigao dogovor o isplati 3,8 miliona dolara posle optužbi o diskriminaciji
Foto: The Financial

Američko Ministarstvo rada saopštio je da je kompanija Gugl prihvatila da plati 3,8 miliona dolara posle optužbi o diskriminaciji prema ženama iz Azije.

Najvećim delom te sume biće plaćena odšteta za 2.565 žena zaposlenih u Guglu na mestu inženjera, kao i za 3.000 kandidatkinja ili kandidata azijskog porekla koji nisu bili izabrani na ta mesta, navelo je Ministarstvo rada, prenosi Beta.

Gugl je saopštio da je diskriminacija primećena za vreme rutinske interne analize i da je kompanija prihvatila da isplati tu sumu da bi ispravila situaciju, istovremeno negirajući da je prekršila zakon.

„Mislimo da svako treba da bude plaćen prema poslu koji obavlja a ne prema tome ko je, i investiramo velike iznose da učinimo da proces zapošljavanja i kompenzacija bude pravedan”, rekla je portparolka Gugla za agenciju Frans pres.

Ona je rekla da Gugl sada analizira podatke o platama i traži nepravilnosti i izrazila zadovoljstvo što se rešavaju problemi o navodnoj diskriminaciji.

Prema Ministarstvu rada, jedna analiza je otkrila razlike u platama zaposlenih u centrima Gugla u Silicijumskoj dolini i u američkoj državi Vašington na severozapadu SAD.

Foto: Bankar.me

Zvaničnica američkog Ministarstva rada rekla je u saopštenju da diskriminacije u platama ostaju sistemski problem.

Ministarstvo je takođe otkrilo razlike u stopama zapošljavanja na mestu inženjera informatike, koje su bile nepovoljne za ženske i azijatske kandidate.

U okviru prihvaćenog dogovora Gugl će preispitati pravila, procedure i praksu zapošljavanja i plaćanja kompenzacija, navelo je ministarstvo.

Problemi u Guglu spadaju u kontekst optužbi o seksističkoj kulturu i tehnološkoj industriji Silicijumske doline, gde dominiraju muškarci.

Naslov: Redakcija

Izvor: Politika