Građani će od decembra moći da provere koliko su im zaštićeni podaci o ličnosti na platformi OTISAK.ORG

0
136
Građani će na moći da provere koliko su im zaštićeni podaci o ličnosti na platformi OTISAK.ORG
Foto: Propisi.net

Koliko su bezbedni i zaštićeni podaci o ličnosti koji se ostavljaju državnim organima ili privatnim kompanijama, građani jugoistoka Srbije će uskoro moći da provere na platformi otisak.org. Ovo je novi projekat udruženja PraviLaw iz Niša, a kako najavljuju platforma će biti dostupna od decembra. 

O bezbednost podataka o ličnosti veoma je aktuelna pogotovo od početka pandemije COVID-19, kada je gotovo sve prešlo u online prostor. Ovo su prepoznali iz organizacije PraviLaw, što ih je podstaklo da osmisle novu platformu koja je trenutno u izradi.Tema bezbednosti podataka o ličnosti je jako siva od početka pandemije COVID-19, te želimo da unesemo malo svetlosti i čistijeg sagledavanja stanja koliko su nam podaci bezbedni kod državnih organa“, navode iz organizacije. 

Na platformi će biti obrađeni svi organi javne vlasti koji se mogu naći u katalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, na teritoriji juga i istoka Srbije. Pored državnih organa platforma će obrađivati i privatne privredne subjekte koji će biti obrađeni na zahtev građana


Više od milion i po ljudi će imati priliku da uđe na platformu, ukuca ime državnog ili privatnog organa i spozna koliko su njegovi podaci o ličnosti bezbedni kod tog istog organa, ukoliko ih poveri istom“, objašnjavaju.

Državni organi biće klasifikovani u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, GDPR-om i na osnovu toga koliko je organ transparentan po pitanju obrade podataka o ličnosti, objašnjavaju iz udruženja.

“Primera radi, kao građanin, uđete na platformu i otkucate ime nekog organa i automatski Vam izađe stepen bezbednosti podataka o ličnosti u tom organu – princip semafora – zeleni organi su bezbedni, žuti su delimično bezbedni, crveni su nebezbedni organi po pitanju bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti građana Republike Srbije”, navode oni. 

Ideja je da organima javne vlasti traže na uvid pravilnike o zaštiti podataka o ličnosti. Pored toga oni će istražiti i da li organi imaju website ili profil na društvenim mrežama, kao i politiku privatnosti u skladu sa Zakonom i GDPR-om. 

“Ukoliko nam organi ne dostave pravilnike, a ne odgovore na zahtev, nećemo ih oceniti kao transparentne u radu po pitanju zaštite podataka o ličnosti – tako će se na sajtu naći u nižoj kategoriji bezbednosti nego organi koji nam odgovore i dostave pravilnik”, ističu iz udruženja. 

Kako kažu, platforma će biti online i potpuno funkcionalna oko decembra 2021. godine, na čemu intenzivno radi njihov IT tim, ali biće im potrebna pomoć medija i Kancelarije poverenika. 

Oni se nadaju da će i nakon završetka projekta, naći način i resurse da platformu dodatno prošire i na teritoriju čitave Srbije. 

“Platforma Otisak.org stvara se da državni organi ne bi služili samo kao tvorci baze podataka za ažuriranje biračkog tela, već da zaista štite građane u skladu sa zakonima koje je stvorila Vlada Srbije, a usvojila Narodna Skupština“, zaključuju.

Posećamo, udruženje PraviLaw iz Niša bavi se promocijom vladavine prava, i već je sprovodilo uspešne projekte koji su se ticali informacija od javnog značaja. Ovaj projekat je finanasiran od strane Evropske unije uz saradnju i posredovanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), Grupa 484 i Fondacija “Jelena Šantić”