Gasno povezivanje Srbije sa regionom

0
13
Gasno povezivanje Srbije sa regionom
Foto: Mondo
SRBIJA, zbog svog geografskog položaja, ima potencijal da bude ne samo uvoznik prirodnog gasa, već i da ubrzanim razvojem transportnih i skladišnih kapaciteta aktivno doprinosi energetskoj bezbednosti regiona.

Ovo je danas kazala ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na Sedmom ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, koji je ove godine održan u onlajn formatu.

– Za ostvarenje tog cilja planiramo povezivanje gasovodnog sistema Republike Srbije sa svim susednim  državama, Bugarskom,  Rumunijom,  Hrvatskom,  Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, čime  bi  se omogućilo dopremanje prirodnog gasa i iz drugih pravaca i od drugih snabdevača, kao i veća energetska bezbednost i mogućnost bržeg ekonomskog razvoja čitavog regiona – istakla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je Srbija od 1. januara obezbedila diverzifikaciju pravaca snabdevanja puštanjem u rad gasovoda “Balkanski tok”, a da je sledeći korak diverzifikacija snabdevača, koja jedino garantuje energetsku bezbednost.

– Prvi projekat koji će omogućiti povezivanje sa drugim snabdevačima prirodnim gasom jeste izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska – objasnila je ministarka.

– Planirani kapacitet gasovoda Niš-Dimitrovgrad iznosi 1,8 milijardi metara kubnih, a vrednost investicije na teritoriji Srbije je 85,5 miliona evra.

Planirano je, kako navodi, da radovi počnu u toku ove godine i da gasovod bude operativan od 2023. godine. Prema njenim rečima, ovaj pravac je važan jer će omogućiti povezivanje sa drugim gasnim rutama i drugim snabdevačima, pre svega sa gasovodima na trasi Južnog gasnog koridora – TANAP i TAP, sa LNG terminalom u Grčkoj, a nakon završetka projekta Istočni Mediteran biće omogućeno i snabdevanje iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela.

Naslov: Redakcija

Izvor: Novosti