petak, 5. apr 2024.
Home Nekategorizovano Formiran pravni tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja

Formiran pravni tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja

0
Formiran pravni tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja

Tri pravnice formirale su tim za pomoć ženama žrtvama nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim ustanovama u Srbiji.

Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković su putem društvenih mreža uputile poziv žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja da kontaktiraju njihov tim. Zainteresovane žene bi do prvog aprila trebalo da dostave svoje kontakt podatke (ime, prezime i broj telefona) i opis događaja (hronologiju, ustanovu i datum događaja), a tim će ih obavestiti o daljim koracima.

„Cilj je da se problem nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama sistemski reši preko nadležnih organa u okviru zdravstvenog sistema“, piše u pozivu.

Podsetimoistraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji koje je sproveo Centar za mame pokazalo je da 73% žena nije učestvovalo u donošenju odluka na svom porođaju, 74% nije ostvarilo pravo na punu informisanost, a čak 96% žena nije bilo ponuđeno vodom u toku porođaja. Dve trećine učesnica ovog istraživanja je odgovorilo da je bilo nezadovoljno atmosferom u porodilištu, a mogućnost da biraju kako žele da se porode je imalo samo dve petine porodilja. Velikoj većini žena je onemogućeno da se kreću pred porođaj, kao i da zauzmu položaj koji im najviše odgovara.

Žene se žale na grubost, nedostatak empatije medicinskog osoblja i nedostatak privatnosti. Isto istraživanje je pokazalo da bi preko 60 procenata ispitanica želelo da im tokom porođaja podršku prisustvom pruži neka bliska osoba, kao i da medicinsko osoblje bude ljubaznije.

Iako su loši uslovi u porodilištima stara tema, ona retko dospeva u fokus javnosti. Sveže interesovanje za ovu problematiku izazvala je fejsbuk objava Milice Filipović iz Šapca, koja je nedavno u u porodilištu Narodni front u Beogradu zbog nemara zaposlenih u WC-u rodila mrtvu bebu. Država ne radi previše da situaciju poboljša, a ni pandemijske okolnosti tome ne idu na ruku. Bivša načelnica Narodnog fronta Snežana Rakić e u izjavi za N1 prokomentarisala da su porodilišta tokom pandemije preopterećena jer su manja prebačena u kovid sistem. Istom prilikom Jovana Ružičić iz Centra za mame je podsetila na to da svaka deseta žena posle iskustva u porodilištu ne želi više ikada rodi.

Izvor: Vebsajt Mašina