petak, 5. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Finska nudi stranim radnicima da isprobaju život u njoj na 90 dana

Finska nudi stranim radnicima da isprobaju život u njoj na 90 dana

0
Finska nudi stranim radnicima da isprobaju život u njoj na 90 dana
Foto: Azamara

Finska je primila više od 5.300 aplikacija za mesec dana od kada je ponudila migrantski program za radnike u tehnološkoj industriji.

Oni će moći da isprobaju život u ovoj nordijskoj zemlji na 90 dana.

Zašto i kako se država na samom severu Evrope sa 5,5 miliona stanovnika, pomalo nerazumljivom kulturom, nepoželjnom klimom i teško savladivim jezikom tako dobro kotira na planu poslovanja i međunarodnom tržištu rada?

Program od 90 dana probnog preseljenja u Finsku uz rad izazvao je veliko ineresovanje naročito među Kanađanima, Britancima i Amerikancima što je Helsinki učvrstilo na mapi lokacija za globalne radnike, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema programu, samo 15 radnika će dobiti priliku da testiraju život i rad u Finskoj na tri meseca zajedno sa svojim porodicama. Beneficije koje se nude za izabranih 15 kandidata su doček na aerodromu, pomoć u inicijalnoj orijentaciji, kurs iz finske kulture, uslovi za rad na daljinu, upoznavanje sa lokalnim mrežama trgovina i ostalih usluga – online i offline, sređeni papiri za boravak i druga iskustva u upoznavanju Finske.

Uspešni kandidati će takođe dobiti ponude aranžmana za smeštaj i brigu o deci od škole do obdaništa. Kartu će morati da plate sami, kao i smeštaj, iako i za to dobijaju asistenciju, ali ako njihovo iskustvo bude pozitivno na obostrano zadovoljstvo i Finaca i radnika iz inostranstva – dobiće pomoć u procesu prijavljivanja za stalni boravak u Finskoj.

Ovu kampanju za privlačenje radne snage i novih talenata naročito u tehnološkoj industriji je organizovao Helsinki biznis hab. Na program koji je zatvoren u decembru prošle godine mogli su se prijaviti svi stariji od 18 godina koji trenutno ne žive u Finskoj i ispunjavaju druge uslove mada se prioritet davao državljanima Sjedinjenih Američkih Država. Kako piše u ponudi, program preseljanja počinje tokom februara, ali postoje mogućnosti prilagođavanja u zavisnosti od uslova i trenutne situacije izabranih kandidata, navodi Radio Slobodna Evropa.

Pored svih pogodnosti koje su ponuđene ovim programom Amerikanci su, kako piše britanski Gardijan, naročito bili zainteresovani za, ne samo perspektive poslova i uslova rada koji se nude, već i za univerzalno zdravstveno osiguranje, velikodušne dopuste za roditelje, balans između života i rada, te blizinu prirode, ali i način kako se finska vlada nosi sa pandemijom izazvanom koronavirusom.

Dobri rezultati u pandemiji

U Finskoj su brojevi zaraženih koronavirusom relativno mali u odnosu na ostatak Evrope. Kao uzor skandinavskih država najčešće se gleda na Švedsku, međutim u nošenju sa virusom Finska se pokazala mnogo bolje. Još u proleće 2020, kad je broj zaraza širom sveta naglo porastao, finska vlada je brzo reagovala i nametnula dvomesečne restriktivne mere zatvaranja. Putovanje u Helsinki i iz Helsinkija i okolnih područja bilo je zabranjeno. Zatvorene su škole i druge ustanove, a vrlo brzo i restorani.

Finska je pre Norveške, Danske i Švedske uvela mere zatvaranja i tako postigla dobre rezultate u prevenciji širenja virusa.

Poverenje u finsku vladu je visoko – bilo je malo protivljenja merama, za razliku od ostatka Evrope. Istraživanje Parlamenta Evropske unije (EU) iz prve polovine prošle godine utvrdilo je da se 73 posto ispitanika dobro nosi sa restrikcijama.

Finska – najsrećnija zemlja na svetu

Tri godine zaredom Finska se vodi kao najsrećnija zemlju na svetu. U izveštaju Ujedinjenih nacija (UN) o stanju sreće na svetu (2020 World Happiness Report) Finska je bila na prvom mestu i 2020.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic