petak, 5. maj 2023.
Home Biznis Poslovne vesti Fijat Krajsler ulaže dve milijarde evra u Poljsku

Fijat Krajsler ulaže dve milijarde evra u Poljsku

0
Fijat Krajsler ulaže dve milijarde evra u Poljsku
Foto: Pixabay

Automobilski gigant Fijat Krajsler uložiće dve milijarde evra u fabriku u Poljskoj, kako bi je opremio za proizvodnju hibridnih i električnih modela, rekao je potpredsednik poljske vlade Jaroslav Govin.

“Moderni, hibridni i električni automobili marke Jeep, Fiat i Alfa Romeo počeće da izlaze iz fabrike u gradu Tihi 2022. godine”, napisao je Govin na Twitteru.

Fijat Krajsler , koji planira 38 milijardi dolara vredno spajanje s francuskim suparnikom PSA i stvaranje četvrtog proizvođača automobila u svetu, saopštio je da su pripreme za proširenje i modernizaciju fabrike započele već u drugoj polovini ove godine.

Postrojenje u Poljskoj jedno je od najvećih u kompaniji i trenutno zapošljava oko 2.500 ljudi. Italijansko-američki div planira početak masovne proizvodnje prvog od tri nova modela ličnih automobila u drugoj polovini 2022. godine.

U planu za period od 2018. do 2022. FCA se obavezao da u elektrifikaciju uloži devet milijardi od ukupno 45 milijardi evra ulaganja.

Planovi za fabriku u Poljskoj biće podsticaj za najveću evropsku privredu u nastajanju, ulivajući nadu automobilskom sektoru da će prelazom na električna vozila uhvatiti korak s regionalnim konkurentima, uključujući Češku i Slovačku, napominje Rojters.

Izvor: SEEbiz