ponedeljak, 13. nov 2023.
Home Biznis FEJSBUK I INSTAGRAM PRED GAŠENJEM? Kompanija Meta potvrdila strah – čeka ih važna odluka Evropske unije

FEJSBUK I INSTAGRAM PRED GAŠENJEM? Kompanija Meta potvrdila strah – čeka ih važna odluka Evropske unije

0
FEJSBUK I INSTAGRAM PRED GAŠENJEM? Kompanija Meta potvrdila strah – čeka ih važna odluka Evropske unije

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla da znači kraj njenih usluga u Evropi.

Kompaniju Meta očekuje važna pravna odluka koja bi mogla da rezultira i gašenjem Fejsbuka i Instagrama u Evropi, prenose mediji

Irska šefica za privatnost Helen Dikson, koja vodi tamošnju Kancelariju za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politiko da će to telo „vrlo verovatno konačno presuditi poslednjem legalnom alatu Fejsbuka za slanje podataka u SAD“ pre nego što Evropska unija i Sjedinjene Države uspeju da dogovore novi sporazum o prenosu podataka.

DPC je u julu objavio svoj nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Evropi i trebao bi biti dovršen do sredine maja.

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki div Meta, koji je vlasnik Fejsbuka, ostati bez alata koji mu omogućavaju da legalno prebacuje lične podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u SAD, koji su potrebni za funkcionisanje Fejsbuka.

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla da znači kraj njenih usluga u Evropi, uključujući Instagram.

– Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku i ne budemo mogli i dalje da se oslanjamo na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, verovatno u Evropi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram.

Irska odluka takođe bi stvorila probleme drugim kompanijama koje prenose podatke u SAD.
Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU – Evropski odbor za zaštitu podataka treba do 14. aprila odlučiti hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste kompanije, uključujući Metu za prenos ličnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke kompanije sa sedištem u Irskoj tada će imati još mesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Evropska komisija namerava da završi potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om pre jula, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s SAD-om zbog strahova od nadzora podataka, piše Politiko.

Šefica ključnog irskog tela za privatnost Helen Dikson rekla je da ne planiraju da odustanu od zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a.

– Nastavićemo s sprovođenjem mera koje smo zacrtali – rekla je u intervjuu. Kazala je i da je neizvesno može li u ovim okolnostima Meta da dobije odlaganje odluke ako Irska nametne takvu odluku.

– Ovaj slučaj se odnosi na istorijski sukob EU i SAD-a, koji je u procesu rešavanja putem novog okvira za privatnost podataka između EU i Amerike. Pozdravljamo napredak koji je postignut u osiguravanju kontinuiranog prenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju – rekao je portparol Mete.

Izvor: bizportal.rs