Fabrika pečuraka u Kovinu najveća u Srbiji

0
35
Fabrika pečuraka u Kovinu najveća u Srbiji
Foto: SNAP-Ed Connection-USDA

Indonežanska fabrika pečuraka, koja je u Kovinu otvorena 2015. godine, zahvaljujući gasifikaciji indistrijske zone proširila je proizvodnju, zaposlila pedeset novih radnika i sad snabdeva 45 odsto domaćeg tržišta sa pet vrsta pečuraka, a svoje proizvode izvozi i u deset evropskih zemalja.

Izgradnjom nove hale na 12.000 kvadratnih metara fabrika pečuraka u Kovinu postala je najveća u Srbiji. Ovde 300 radnika mesečno proizvede 240 tona pečuraka, najviše šampinjona koji se sveži u komadu ili isečeni zamrznuti isporučuju na domaće i inostrno tržište.

Izgradnja novog pogona vredna je 4,5 miliona evra, a najviše je uloženo u savremenu opremu za klimatizaciju, jer je izuzetno teško održavati odgovarajuću temperaturu u tako velikom objektu.

Posle mašinskog ubacivanja komposta i pokrivke, prostor se zagreva do 25 stepeni, a automatski se kontrolišu i brojni drugi parametri.

“Zalivamo sobu pet dana, a nakon toga krećemo sa hlađenjem i posle deset dana počinjemo sa berbom i zato su nam pečurke tako bele i lepe”, objašnjava Tanja Lončarević.

Direktor Sunil Mamgain ističe da je jako važno uskladiti klimatsku kontrolu za proizvodnju pečuraka.

“Uspeli smo sve to zahvaljujući kompjuterima koji izdaju podatke kolika vlaga treba da bude, koliko ugljen-dioksida i svega ostalog”, navodi Sunil Mamgain.

Lokalna samouprava je gasifikacijom industrijske zone omogućila fabrici uvođenje savremenih tehnologija i zapošljavanje novih radnika.

“Uvođenjem gasa do fabrike omogućili smo im da najsavremenije holandske mašine stave u proces proizvodnje i tako su maksimalno povećali učinak, a to znači i mnogo više pečuraka po kvadratnom metru i ubrzan proces proizvodnje”, ističe predsednica Opštine Kovin Sanja Petrović.

U fabrici planiraju da povećaju izvoz, posebno u zemlje Evropske unije i da budu što konkurentiji proizvođačima pečuraka u Poljskoj koji su za sad najuspešniji u ovom poslu.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTS