EU pred bankrotom

0
19
EU pred bankrotom

Evropska komisija izdala je novu obveznicu u iznosu od 8,5 milijardi evra kako bi zaštitila radna mesta i zadržala ljude na poslu. U pitanju je izdavanje treće zajedničke obveznice EU na međunarodnom tržištu kapitala kako bi se prikupio novac za saniranje posledica krize covid-19 u sektoru tržišta rada.

Evropska komisija je u ime Evropske unije krajem oktobra i početkom novembra izdala prvu i drugu socijalnu obveznicu u iznosu od 17 i 14 miljardi evra.

Nakon isplate prihoda od obveznica koje su do sada izdate, 15 država članica EU dobiće 40 milijardi evra iz tri transakcije u periodu od kraja oktobra do kraja novembra, navode u Komisiji.

Komisija navodi da će nastaviti sa daljim izdavanjima u okviru instrumenta podrške, a očuvanje radnih mesta do maksimalnog raspoloživog gornjeg nivoa od 100 milijardi evra.

Predviđeno je da na ime finansijske podrške za očuvanje radnih mesta Hrvatska dobije milijardu evra, Kipar 479 miliona evra, Grčka 2,7 milijardi evra, Italija 27,4 milijarde evra, Letonija 192 miliona evra, Litvanija 602 miliona evra, Malta 244 miliona, Slovenija 1,1 milijardu evra i Španija 21,3 milijarde evra.

Izvor: bizvesti.com