Ekološke investicije u fokusu NIS-a

0
19
Ekološke investicije u fokusu NIS-a
Foto: Danas
Kada je krajem prošle godine sa radom počelo postrojenje “Duboka prerada” u Rafineriji u Pančevu, mediji su opširno izveštavali da je posao prerade nafte u Srbiji postao znatno “zeleniji”.

List “Novosti” su istraživali koji su to ekološki projekti koje je NIS, kao najveći igrač u naftnom biznisu u Srbiji razvijao i kakvi su dalji planovi.

Ekološki projekti

U NIS-u kažu da je njihova zelena agenda deo strateškog razvoja ove kompanije i da nijedan od tih projekata nije „od juče“. Najpre, od 2013. godine NIS realizuje takozvani program kogeneracije. Šta to znači? Konkretno – na osam lokacija u Srbiji izgradili su mini elektrane koje od gasa koji je lošeg kvaliteta i ne može da se koristi za potrošnju u industriji i domaćinstvima – NIS sada pravi struju. Za sada, ukupna snaga ovih elektrana iznosi 14 MW. U ove projekte uloženo je više od 20 miliona evra, a u njima NIS od gasa koji je, zbog lošeg kvaliteta, ranije spaljivan na baklji, sada proizvodi toplotnu i električnu energiju.

Takođe, NIS je kod Elemira 2016. godine pustio u rad Aminsko postrojenje u koje je uloženo više od 30 miliona evra. Rad ovog savremenog postrojenja omogućava povećanje kvaliteta domaćeg prirodnog gasa, putem izdvajanja ugljen dioksida i drugih gasnih primesa, dok istovremeno doprinosi i povećanju obima proizvodnje gasa. Ovaj projekat ima i značajnu ekološku komponentu, jer način prerade u ovom postrojenju je takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen dioksida u atmosferu i samim tim, doprinosi smanjenju efekta „staklene bašte“.

Značajne investicije i planovi

Najveći i najvažniji projekat NIS-a u oblasti elektroenergetike u ovom trenutku je izgradnja TE-TO Pančevo, elektrane koju gradi u saradnji sa ruskom kompanijom “Gasprom energoholding”. Vrednost investicije je oko 180 miliona evra, a instalisani kapacitet je do 200 MW. Izgradnja ovog postrojenja je nastavljena u 2020. godini, a puštanje u rad očekuje se u toku ove godine.

U NIS-u zaključuji i da Duboka prerada nikako ne znači kraj modernizacije rafinerije i da će ulaganja u preradu ostati jedan od prioriteta daljeg razvoja NIS-a. Kako navode, u narednom periodu kompanija će raditi na modernizaciji kompleksa katalitičkog krekinga (FCC) za proizvodnju dizela, benzina i gasova, kao i izgradnji pogona za proizvodnju visokooktanske benzinske komponente ETBE. Reč je o projektu vrednom 80 miliona dolara, čija se finalizacija očekuje u 2024. godini.

Izvor: Novosti