DUALNO OBRAZOVANJE UVODI SE NA FAKULTETIMA: Šta to znači za studente i ko može da aplicira?

0
116
DUALNO OBRAZOVANJE UVODI SE NA FAKULTETIMA: Šta to znači za studente i ko može da aplicira?
Foto: Hospitality Insights - EHL

Kroz srednjoškolsko dualno obrazovanje prošlo je deset hiljada učenika, kroz 47 različitih programa, i sarađivalo sa 880 različitih kompanija. Tako su učenici stekli funkcionalno znanje, stručne škole popunile učionice, a poslodavci potreban, obučen kadar. Zato se dualno obrazovanje uvodi u sistem visokog obrazovanja.

Nadležni tvrde, programi će se na fakultetima i visokim školama naći već od jeseni. Za sada se pominju vazduhoplovno inženjerstvo, tekstilna industrija i pejzažna arhitektura.

Projekat Erazmus plus koji je finansirala Evropska komisija bavio se primenom dualnog u sistemu visokog obrazovanja. Počeo je pre tri godina i završava se ovog avgusta. Pre dve godine je usvojen i Zakon o dualnim studijama, koji je dao mogućnost visokoškolskim ustanovama da u svoj sistem uključe i dualno obrazovanje. Urađena su podzakonska akta i standardi za akreditaciju tako da od seledeće akademske godine može da se počne i sa realizacijom programa.

– U standardima jasno piše – trenutno se ne odnosi na društveno-humanističko polje i na medicinske nauke, a svi drugi su dobro došli da apliciraju za visoke dualne studije – kaže državni sekretar ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja profesor Marijana Dukić Mijatović.

Više visokoškolskih ustanova Beograda, Čačka, Kragujevca i nekih drugih akademija visokoh strukovnih škola je već izrazilo interesovanje da počne od ove školske godine sa dualnim studijama.

– Tako da oni sada formiraju pulove poslodavaca, veliki broj firmi je zainteresovan – ističe prorektor Univerziteta u Beogradu profesor Nenad Zrnić. 

Državni sekretar ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je je reč o funkcionalnom obrazovanju uz izvršavanje radnih zadsataka a da ne treba da zaboravimo i onaj ekonomski momenat jer će studentima biti plaćeno minimum 50 odsto od zarade za to radno mesto koje je predviđeno.

– Vi na kraju školovanja dobijete nekog ko je istog trenutka spreman da se suoči sa svim radnim obavezama na poslu, znači on je spremljen i za način komunikacije i upoznaje sistem rada u firmi i tako dalje, a iskustva u svetu govore da po završetku studiranja treba godinu dana da bi se prilagodili na određena prava ali i na obaveze koje morate ispuniti kroz rad – kaže profesor Zrnić.

To znači da će studenti imati 450 teorijskih časova – u visokoškolskoj ustanovi i 450 u kompanijama gde su zaposleni. I imaće jednog akademskog mentora pri visokoškolskoj ustanovi i jednog mentora u kompaniji. A moguć je i prelazak sa akademskih na dualne studije i obrnuto.

Izvor: Srbija Danas