Državna pomoć i turističkim vodičima

0
28
Državna pomoć turističkim vodičima
Foto: Travel Massive

Turistički vodiči koji su do sada bili zaboravljeni u državnim merama dobiće pomoć od po 30.900 dinara. Vlada Srbije je usvojila uredbu kojom se predviđa isplata ove pomoći i za turističke pratioce. Pomoć se odnosi na vodiče i pratioce koji nisu u radnom odnosu, prenosi N1.

“Članovi vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkim vodičima i turističkim pratiocima zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid 19. Uredba predviđa bespovratnu pomoć u visini od 30.900 dinara licenciranim turističkim vodičima i pratiocima, koji do sada nisu bili obuhvaćeni državnim paketima pomoći po drugim osnovama. Merom nisu obuhvaćena ona lica koja su u radnom odnosu, imajući u vidu da će im pomoć biti isplaćena u okviru programa predviđenih za privredne subjekte“, saopštila je Vlada.

Licencirani turistički vodiči, kao što je portal N1 već pisao, uglavnom nisu stalno zaposleni. Rade po ugovorima o privremeno-povremenim poslovima, ugovorima o delu, ugovorima na određeno vreme – koji su istekli s prvim danima pandemije.

Treći paket državne pomoći, vredan 249,4 milijarde dinara podazumeva isplatu tri puta po pola minimalca za zaposlene, isplatu 60 evra punoletnim građanima, 50 evra penzionerima i nove kredite iz garantne šeme privrednicima. Uz to se odobrava sektorska pomoć – po jedan minimalac za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, za turističke vodiče i rentakar agencije. Problem je što su upravo turistički vodiči koji, iako licencirani, trenutno ne rade i nemaju bilo kakav ugovor – i ovim trećim paketom mera bili uskraćeni za pomenute minimalce.

Podsetimo, sektor turizma je bio prvi „na udaru“ pandemije kovida 19. Procenjena šteta u Srbiji je oko milijardu evra, a do sada je oko dve hiljade radnika u turizmu ostalo bez posla.

Kada je reč o broju licenciranih turističkih vodiča, ovu dozvolu za rad je do sada dobilo 2.400 ljudi, međutim, zbog aktuelne situacije tokom 2020. nisu je svi obnovili.

Naslov: Redakcija

Izvor: Nova