četvrtak, 22. sep 2022.
Home Biznis Poslovne vesti Država ubrzava prelazak iz klasične u organsku proizvodnju: Ko će sve moći da se bavi tim poslom?

Država ubrzava prelazak iz klasične u organsku proizvodnju: Ko će sve moći da se bavi tim poslom?

0
Država ubrzava prelazak iz klasične u organsku proizvodnju: Ko će sve moći da se bavi tim poslom?
Foto: The Balance Small Business

Za samo tri godine znatno su povećane površine kao i izvoz.

Država će ubrzati proces sertifikacije organske proizvodnje, jer će taj posao umesto proizvođača, odnosno kooperanata, moći da rade hladnjačari, najavio je u Bojniku ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Organsko voće i povrće iz hladnjače “Fortis” u Bojniku prodaje se širom sveta – u Kanadi, Americi, Australiji, a zamrznuta malina prošle godine stigla je i do Kine. Saradnjom je zadovoljno i 250 kooperanata koji se bave organskom proizvodnjom.

– U ovoj godini planiramo da sertifikujemo negde oko 350 novih organskih proizvođača koje smo pratili u protekle tri godine – najavio je Milan Avramović, direktor hladnjače “Fortis” u Bojniku, prenosi RTS.

Ministarstvo poljoprivrede podstiče razvoj organske proizvodnje u Srbiji. Za samo tri godine znatno su povećane površine kao i izvoz.

– S druge strane i sam proces sertifikacije iz klasične u organsku proizvodnju država je omogućila još jednu alataku, a to je da taj proces jedna platforma preuzme na sebe za sve svoje kooperante – objasnio je resorni ministar Branislav Nedimović.

Organska proizvodnja je velika razvojna šansa za opštine kao što je Bojnik, rekao je ministar Nedimović i istakao da ove godine ne očekuje velika odstupanja otkupne cene maline u odnosu na 2020. godinu.

Izvor: Telegraf