ponedeljak, 13. nov 2023.
Home Pravo Blog Država i/ili biznis

Država i/ili biznis

0
Država i/ili biznis

Izazovi sa kojim se suočava mala privreda prouzrokovani Covidom-19 doveli su do toga da mnogi mali preduzetnici razmišljaju da zatvore svoje kompanije, a neki su to već i učinili. Troškovi su konstantni, nepromenjeni, a prihodi nestabilni i znatno umanjeni. U takvoj atmosferi domaća privreda je osuđena na propast. Ako uzmemo u obzir da su osnovni stub domaće privrede male kompanije dolazimo do zaključka da će ekonomski udarac za malu privredu biti i ekonomski udarac za državu. Bez domaćih preduzenika država je prinuđena da finansira troškove kroz kredite i nova zaduženja.

Najveći patriotizam u miru je baviti se biznisom, jer od biznisa država živi, od poreza i doprinosa koji državi donese biznis finansira se izgradnja puteva, otvaraju škole i vrtići, isplaćuju zarade zdravstvenim radnicima i slično. Ukoliko država dopusti da domaća privreda poklekne mnogo će više ona izgubiti od malih preduzetnika, kojima ostaje kao alternativa da se zaposle, rade u sivoj zoni ili odu iz zemlje. Država nema alternativu, već samo obavezu da podrži domaću privredu u skladu sa mogućnostima, jer bez privrede nema ni nezavisne, suverene države.

U javnosti se stiče utisak da su preduzetnici protiv države, da su politički obojeni, da iza njih stoje ovi ili oni. Da je tako, većina preduzetnika ne bi ni postojala do sada, jer preduzetnici nisu prolazni poput političkih opcija, oni se mukotrpno bore da stvore brend, pronađu i zadrže kupce i nikome od preduzetnika ne treba to da se u javnosti stiče utisak da pripadaju nekoj političkoj opciji, jer na taj način gube dobar deo svojih klijenata koji ne podržavaju tu opciju. Ne mogu preduzetnici biti protiv države, jer su preduzetnici država. Bez privrede nema ni države.

Preduzetnicima nikada nije bila potrebna pomoć države, jer znaju da preduzimaju korake kako bi predupredili krizu i stvorili poslovne prilike. Međutim, danas kada ne zavisi od sposobnosti preduzetnika rast i održivost biznisa, kada od preduzetnika ne zavisi kraće radno vreme, zabrana rada vikendom, manji profit i manji broj kojenata, dolazimo do zaključka da je privredi više nego ikada do sada podrebna podrška i pomoć, a posebno najugroženijim delatnostima.

Smatram da je potrebno podržati novim ekonomskim merama prvo one koji su najviše pogođena, a ako postoji prostor za to, onda i sve ostale. Potrebno je sanirati štetu koju je COVID-19 naneo domaćoj privredi, a to može učiniti samo država. Investiranjem u domaću privredu država investira u svoju budućnost. Ako ovu ekonomsku krizu prevaziđe privreda država će biti ekonomski, a samim tim i politički snažnija. Odnos države prema privredi treba da bude poput odnosa preduzetnik – klijent. U ovom slučaju država je preduzetnik i mora da sasluša svoje klijente, da ih podrži i osnaži, inače gubi klijenta, a samim tim i prihode koje ovaj klijent svaki mesec uplaćuje državi. Klijent može da promeni državu, zatvori kompaniju, zaposli se ili ode u sivu zonu, ali država nema taj luksuz, zato danas više nego ikada mora da se bavi svojim ”klijentima”.

Autor: Dejan Škobić